Waar moet een website met SEO aan voldoen?

Je hebt besloten dat zoekmachineoptimalisatie (SEO) toegevoegde waarde kan hebben voor je website. Goed bezig! Wil je dit echter in eerste instantie zelf oppakken of uitvogelen? Geen probleem! Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een website optimaliseert op het gebied van SEO. Hieronder een aantal punten die jou helpen om je website hoger in de posities van Google te krijgen.

De opbouw van de tekst moet goed zijn

Zoals eerder genoemd scant Google je website op kopjes. Zorg dat de opbouw van je website duidelijk is. Naast Google screent een bezoeker ook vaak de website door middel van de titel en tussenkoppen. Zorg dat deze de lading van de website dekken en je bezoeker een beeld geven van wat er in de tekst behandeld wordt. Maak hierbij gebruik van H1 en H2 headers.

Gebruik voldoende tekst

De website moet voldoende tekst bevatten. Een pagina kan pas door Google op relevantie gecontroleerd worden wanneer er minimaal 250 woorden op de pagina staan. Meer tekst is niet erg, mits het geen tekst is om alleen te vullen, maar tekst die ergens op slaat en toegevoegde waarde heeft. Zorg dus voor een kwalitatieve tekst waar mensen écht iets aan hebben.

Een goede kwaliteit tekst

Deze tip valt samen met de vorige. Zorg dat je tekst van goede kwaliteit is. Zorg voor kloppende zinnen, let goed op grammatica en spelfouten. Dit is niet direct belangrijk voor Google, maar de betrouwbaarheid van je website wordt sterk verlaagd met grammatica- en/of spelfouten. Lees dit artikel ook eens. Hierin staat beschreven hoe een webshop haar omzet verdubbelde door alle grammatica- en spelfouten van haar website te halen.

Een duidelijk zoekwoord en een duidelijk onderwerp per pagina

Het is belangrijk dat elke pagina een duidelijk onderwerp heeft en dat de tekst daar specifiek over gaat. Zorg dat je website is ingedeeld in pagina’s en dat elk onderwerp een eigen pagina heeft. Kies voor deze pagina een zoekwoord dat interessant is voor je doelgroep. Stel dat je website gaat over het verkopen van houten eettafels, dan is houten eettafel een goed zoekwoord voor een pagina over houten eettafels. Dit zoekwoord beschrijft precies waar de pagina over gaat. Zorg dat de tekst alleen over een houten tafel gaat. Niet alleen het zoekwoord bepaalt het onderwerp van je pagina, maar ook alle andere aanwezige teksten.

De juiste positie van het zoekwoord op de pagina

Zet het zoekwoord op de juiste posities op de pagina neer. Google screent een website op ‘hoofdstuktitels’, de genoemde headings. Dat zijn de koppen en de tussenkopjes. Zorg dat je zoekwoord in deze titels voorkomt. Gebruik ze wel menselijk, drie keer je zoekterm herhalen is niet functioneel. Het zoekwoord moet in ieder geval genoemd worden in de volgende tekstopmaak elementen:

  • Pagina titel
  • De kop van je tekst (h1)
  • In de eerste alinea
  • In de eerste tussenkop (h2)

Gebruik je zoekwoord niet te vaak

Keyword density betekent letterlijk: zoekwoord dichtheid. Dat houdt het percentage in hoe vaak het zoekwoord ten opzichte van de rest van de woorden in de tekst voorkomt. Stel dat je een tekst hebt met 200 woorden, waar jouw zoekwoord 8 keer in voorkomt. Dan heb je een keyword density van 4%. Er is geen bewezen ‘beste percentage’. Je kunt de keyword density door verschillende tools laten berekenen. Zorg vooral dat je website goed leesbaar is voor je bezoekers. Hoe vervelend is het als één woord in elke zin voorkomt? Je weet zelf dat zulke teksten niet fijn lezen. Houd je tekst menselijk, dan komt het met de keyword density absoluut goed.

Het gebruik van zoekwoorden en synoniemen

Gebruik de juiste woorden in de tekst, zorg dat de tekst kloppend is, ook al optimaliseer je voor Google. Gebruik ook synoniemen voor je zoekwoord, zo herkent Google dat je het echt over één onderwerp hebt. Daarnaast leest het gemakkelijk voor de bezoeker als je het niet continu over houten eettafel hebt.

De tekst moet geschreven zijn voor bezoekers, niet voor Google

Je moet de tekst zo schrijven dat je bezoekers ook daadwerkelijk iets aan de tekst hebben. Bezoekers naar je website krijgen is één, maar de bezoekers op je website houden is twee. Zorg dat je bezoekers alle informatie kunnen vinden die ze nodig hebben en dat ze vervolgens iets kunnen doen: een afspraak maken, een offerte aanvragen, verder surfen naar een andere pagina. Je kunt het zo gek niet bedenken. Op deze manier houd je het bouncepercentage van je website laag.

Beeldmateriaal in de tekst

Afbeeldingen in de tekst zijn prettig voor een bezoeker. Stel dat je een tekst hebt van 300 woorden, sommige bezoekers kan dit afschrikken en zullen wellicht je website verlaten. Door het gebruik van een afbeelding wordt de bezoeker niet geconfronteerd met een flink blok tekst. Soms zegt een afbeelding ook meer dan 1.000 woorden en gebruik je het als uitleg. Google kan geen afbeeldingen lezen, alleen tekst. Gebruik daarom een alt-tag voor een afbeelding. De alt-tag beschrijft de afbeelding en is wel leesbaar voor Google. Hier kun je het zoekwoord in verwerken.

Zorg voor goede metatags

In meerdere bronnen wordt aangegeven dat metatags niet meer belangrijk zijn voor Google. Wellicht worden deze niet meer ‘gelezen’, maar ze zijn wel belangrijk! In de metatags staat namelijk de informatie die Google toont wanneer jouw website in de zoekresultaten naar voren komt. Deze informatie is belangrijk voor de bezoeker. Beschrijf in de titel de dienst of het product dat je aanbiedt, bijvoorbeeld: Houten tafel gezocht? [naam bedrijf] heeft meerdere goedkope houten tafels. Een goede titel is goud waard. Zorg daarnaast dat je in de beschrijving de voordelen noemt, en de bezoeker dus een concrete reden geeft om naar jouw website te gaan. Bent u op zoek naar een houten tafel? Onze houten tafels zijn betaalbaar, van goede kwaliteit en u krijgt 10 jaar garantie. Bestel direct! Noem daarnaast ook de manier van conversie, dan weet een bezoeker ook wat er van hem ‘verwacht’ wordt op de website. Door meer bezoekers naar je website te trekken, ziet Google dat men jouw website interessant vindt. Indirect zorgen metatags voor een hogere ranking van je website.

Gedupliceerde teksten hebben geen waarde

Gedupliceerde teksten zorgen zelfs voor het tegendeel: je pagina daalt in de posities. Een gedupliceerde tekst betekent dat dezelfde letterlijke tekst ook ergens anders op internet te vinden is. Dit is een ander uitgebreid artikel over duplicate content. Google toont alleen de website met de originele tekst en laat de andere weg: hier heeft de bezoeker immers niets aan.

Linkbuilding

Een heel ander aspect van SEO: het verkrijgen van links naar je website. Wanneer er veel links naar website A gaan, gaat Google ervan uit dat website A belangrijk is. Hierdoor wordt de ranking van website A verhoogd. Onthoud: de links naar jouw website moeten kwalitatief en relevant zijn! Links van duizend en één startpagina’s hebben minder waarde dan vijf links van hoogstaande en bekende websites. Je kunt kijken welke websites veel waarde hebben door de Pagerank van een website op te zoeken. Wanneer de pagerank van website B hoger is dan de pagerank van website A, is het voor website A effectief als website B een link naar website A op zijn website zet. Je kunt eventueel aan linkruil doen.

Pssst.. Liever de linkbuilding uitbesteden bij Best4u? Neem contact met ons op! Wij regelen het graag voor je.

Zelf aan de slag

Je zult zien dat je website groeit in Google wanneer je met deze tips aan de slag gaat. Het zijn tips waar je in de meeste gevallen goed zelf mee aan de slag kunt. Naast alle tips die zijn genoemd, zijn er nog veel meer aspecten die een rol spelen bij zoekmachineoptimalisatie. Deze besparen we je voor een volgende keer. 🙂

Lijkt het je toch teveel werk? Je kunt dit soort zaken ook uitbesteden. Bekijk onze website eens en vraag een gratis internet marketing analyse aan zodat je vrijblijvend ziet wat de mogelijkheden van jouw website zijn om meer bezoekers (en klanten!) te krijgen.

 

 

Benieuwd wat een razendsnelle website of webshop gaat kosten?

Helpt Best4u Media jou ook aan een razendsnelle website of webshop? Al meer dan 3000 klanten gingen jou voor.
Wacht daarom niet langer en vraag direct een offerte aan voor jouw razendsnelle website of webshop.

Contact image

Arjan

Snelste vraagbaak van Nederland

Welkom bij Best4u Media, ik sta je graag te woord bij sales vragen. Kan ik je ergens mee helpen?
by Best4u Media
Je ontvangt op werkdagen tussen 09:00 en 21:00 uur binnen 15 minuten jouw offerte!