WooCommerce vs Shopify: de verschillen

WooCommerce vs Shopify: de verschillen

Bevind je je in de oriëntatiefase voor het uitzoeken van een CMS, dan ontkom je er niet aan om WooCommerce en Shopify met elkaar te vergelijken. WooCommerce en Shopify behoren namelijk tot ’s werelds meest gebruikte ‘content management systems’. Daarom loont het om beide systemen in overweging te nemen. In dit blog biedt Best4u je een eerlijk vergelijk tussen WooCommerce en Shopify. Hierbij zoomen we dieper in op de mogelijkheden, de voordelen en de nadelen.

Intro WooCommerce

Om je alvast een eindje op weg te helpen, introduceren we beide platforms kort voor je. WooCommerce (of beter de voorloper ervan) werd in 2008 bedacht door een Zuid-Afrikaans drietal, dat een plug-in bouwde voor WordPress. Deze plug-in kon op dusdanig veel downloads rekenen, dat WordPress om tafel ging met de bedenkers om er een geheel platform van te maken. Sindsdien is WooCommerce uitgegroeid tot een toonaangevend CMS, waar wereldwijd meer dan 5 miljoen websites op draaien. Een ongekend hoog aantal.

Intro Shopify

Shopify viert in 2023 alweer zijn 17-jarig bestaan, waarmee het platform 2 jaar eerder het levenslicht zag dan WooCommerce. Leuke wetenswaardigheid in dezen, is dat Shopify in 2004 begon als online snowboardwinkel. Deze online shop kon op dusdanig veel waardering rekenen, dat de makers ervan besloten om deze dienst aan anderen te verlenen. Tobias Lütke, die destijds samen met 2 vrienden de oprichter was, is nog altijd directeur en multimiljonair. Het platform bereikte in de loop der jaren veel successen met de API, waarmee het een integratie bood voor webshops in de app store. Ook de eenvoudige wijze van betalen, mede mogelijk gemaakt door het POS-systeem, kan op veel waardering rekenen.

Mogelijkheden WooCommerce

Nu we beide platforms aan je voor hebben gesteld, is het tijd om stil te staan bij de mogelijkheden van WooCommerce. Een van de functies waar je een beroep op kunt doen als je voor WooCommerce gaat, is Yoast. Yoast is een tool binnen WooCommerce die je vertelt of jouw SEO goed op orde is. Yoast geeft je suggesties wat betreft zinslengte en het gebruik van keywords. Bovendien geeft hij je een indicatie hoe het gesteld is met de leesbaarheid van je tekst en geeft hij een rood bolletje als je de meta vergeten bent op een bepaalde pagina.

Het uitgebreide ‘analytics rapport’ is een andere voorziening die talrijke mogelijkheden biedt. ‘Analytics’ vertelt je hoe het gesteld is met de omzet op een bepaald moment, hoeveel geld je kwijt bent aan verzendingen en hoeveel korting je gegeven hebt op producten.

Voordelen WooCommerce

Nu we de mogelijkheden van WooCommerce besproken hebben, zijn we alweer aanbeland bij de voordelen van dit platform. Om het kort en overzichtelijk te houden, geven we je een opsomming van wat voordelen:

  • Gebruiksvriendelijk platform: WooCommerce is dóór en vóór de eindgebruiker gemaakt en dat zie je terug in de back-end. De interface is overzichtelijk en daardoor zeer gebruiksvriendelijk.
  • Uitbreidingsmogelijkheden: het aantal plug-ins voor WooCommerce is ontelbaar groot. Dit verschaft je veel keuzevrijheid, wat fijn is als je jouw shop volledig wilt ‘customizen’ naar de stijl die je voor ogen hebt.
  • Hostingsvriendelijk: bijkomend voordeel van WooCommerce is de eenvoudige koppeling met welke hostingpartij dan ook. Hierdoor hoef je je niet in allerlei bochten te wringen, wat wel zo fijn is als je een webshop start.

Nadelen WooCommerce

Tegenover de voordelen staan uiteraard ook wat nadelen. We geven er een korte opsomming van:

  • Moeilijke updates: bij updates dien je bepaalde zaken eerst te testen op een staging omgeving. Dit komt omdat bepaalde uitbreidingen niet goed met elkaar corresponderen, waardoor fouten op de loer liggen.
  • Beperkte Nederlandse community. Als je tegen problemen aanloopt, is het best prettig als je die vragen in het Nederlands kunt stellen. Helaas is dit bij WooCommerce wat lastig, door de beperkte community in Nederland.
  • Amerikaanse focus: WooCommerce richt zich sterk op het Amerikaanse continent en dat kan omtrent wetgeving nog weleens lastig zijn. Daardoor moet je altijd goed kijken of de wijzigingen in bepaald beleid geen gevolgen heeft voor de Nederlandse wetgeving.

WooCommerce webshop laten bouwen

Heb jij interesse in een nieuwe webshop of heb je een bestaande webshop en wil je weten wat er nog meer uit te halen valt? Neem dan direct contact met ons op!

Mogelijkheden Shopify

Een vergelijk zou geen eerlijk vergelijk zijn als één van beide opties uitgesloten zou worden. Daarom vervolgen we dit WooCommerce vs Shopify blog met de mogelijkheden van Shopify.

En bij Shopify denken we bij mogelijkheden direct aan de integratie met marketplaces. Marketplaces zijn externe platforms waar zowel producten van het platform zelf op staan als van andere webshops. Marketplaces nemen een steeds prominentere rol aan in de e-commerce en dus is de integratie erg makkelijk. Ebay en Bonanza, maar ook Etsy en Bol.com zijn te koppelen met Shopify. Ideaal voor als je verder denkt dan je eigen online winkel!

Een andere mogelijkheid die we je niet willen onthouden, is de koppeling met bezorgservices. Als startende houder van een webshop kun je zo gemakkelijk de verbinding maken met de diensten van Post NL, waardoor je klanten snel op bezorging kunnen rekenen.

Voordelen Shopify

We vervolgen de vergelijking tussen WooCommerce en Shopify met een opsomming aan voordelen van Shopify, zodat je je een voorstelling kunt maken bij de pluspunten van dit platform.

  • Full time support. Het maakt de klantenservice van Shopify niet uit of jouw shop om 3 uur ’s nachts of 12 uur in de middag kuren heeft, want er is altijd iemand beschikbaar om je problemen te verhelpen.
  • Eigen app store. Shopify heeft een eigen app store waar meer dan 1500 applicaties in zijn opgenomen. Daardoor heb je heel veel uitbreidingsmogelijkheden.
  • Vriendelijk voor mobiel. De pagina’s van Shopify worden gemakkelijk omgezet naar ‘mobile friendly’, zodat de opzet ook naar de tevredenheid van Google is.

Nadelen Shopify  

  • Lastige ‘customization’: Shopify is niet makkelijk om zelf vorm te geven als je niet over de juiste expertise beschikt.
  • Hoger wordende fee: Hoewel de basisvoorzieningen gepaard gaan met een vaste fee bij Shopify, betaal je wel meer zodra je uitbreidingen wilt.
  • Nederlands: niet alles functionaliteiten hebben een Nederlandse vertaling. Daardoor dien je vaak te switchen van taal in je hoofd.

Benieuwd wat een razendsnelle website of webshop gaat kosten?

Helpt Best4u Media jou ook aan een razendsnelle website of webshop? Al meer dan 3000 klanten gingen jou voor.
Wacht daarom niet langer en vraag direct een offerte aan voor jouw razendsnelle website of webshop.

Waar kunnen we je mee helpen?
Contact image

Arjan

Snelste vraagbaak van Nederland

Welkom bij Best4u Media, ik sta je graag te woord bij sales vragen. Kan ik je ergens mee helpen?
by Best4u Media
Je ontvangt op werkdagen tussen 09:00 en 21:00 uur binnen 15 minuten jouw offerte!