Als je nog nooit in het bezit bent geweest van een webshop en plotseling de markt van e-commerce op wil, kunnen de diverse webshop plugins behoorlijk overweldigend zijn. Want wat doe je? Kies je voor het doorgewinterde Magento, ga je voor het gemakkelijke Shopify of laat jij je webshop bouwen in WooCommerce? WooCommerce is één van de vele platformen waarop je e-commerce kunt bedrijven. WooCommerce behoort toe aan ’s werelds bekendste CMS WordPress. Daardoor is het eenvoudig te koppelen aan jouw reguliere website en hoef je weinig te doen om jouw conversies online een boost te geven.
WooCommerce wordt ook wel omschreven als een open source platform, die volledig te configureren is naar de wensen die jij voor ogen hebt. WooCommerce heeft ontelbaar veel uitbreidingen. Deze plug-ins verschaffen je inzicht in je voorraden en helpen je klanten veilig te betalen. Bovendien is WooCommerce een platform waarop je koeriers eenvoudig koppelt, zodat je alles onder één dak hebt. In dit blog geven we je een totaaloverzicht van WooCommerce!
Het ontstaan van WooCommerce
Nog niet eens zo heel lang geleden werd er een simpele plug-in aan WordPress toegevoegd. WooThemes, zoals die plug-in destijds heette, werd in 2008 gelanceerd door een aantal enthousiaste Zuid-Afrikaanse developers. De plug-in was zo’n doorslaand succes, dat 3 jaar later besloten werd om de e-commerce plug-in verdere gestalte te geven onder de naam WooCommerce. In 2017, 6 jaar na dato, besloot men de plug-in om te zetten naar een volwaardig platform.
Dat WooCommerce inmiddels maar moeilijk is weg te denken uit het e-commerce landschap, bewijzen de getallen wel die in 2022 naar buiten kwamen. Wereldwijd zijn er ruim 5 miljoen websites die gebruikmaken van WooCommerce, terwijl de plug-in zo’n 30.000 downloads per dag heeft op de officiële website van WordPress.
De functies van WooCommerce
Wie de interface van WooCommerce voor het eerst ziet, zal opmerken dat er talrijke functies zijn waar je wat mee kan. Om te voorkomen dat je aan het ‘zwemmen’ raakt bij je eerste aanraking, geven we je hieronder een opsomming van wat mogelijkheden op het platform van WooCommerce:
Analytics: Onder het kopje ‘Analytics’ vind je een mooi overzicht van de conversies. In één oogopslag zie je hoeveel euro’s er verloren zijn gegaan aan belastingen, verzendingen en kortingen. Daarnaast heb je een beeld van het totaalbedrag dat je hebt opgehaald.
Coupons Report: wil je dieper in de cijfers duiken? Kijk dan eens naar het coupons report. Vooral als je regelmatig kortingen verstrekt op je webshop, is het prettig om een idee te krijgen van het aantal bestellingen dat niet voor de volle pond is weggegaan. Download je dit rapport, dan weet je direct wat het totale kortingsbedrag is.
Appearance: klik je op de ‘Appearance’, dan heb je de mogelijkheid om je webshop een nieuw design te geven. Hierbij heb je invloed op 3 zaken: de Store Notice, Product Catalog en de Product Images. De Store Notice kun je zien als de boodschap aan de bezoekers van je webshop. Deze is zichtbaar aan de boven- of onderkant van je site. Binnen de productcatalogus kies je wat jij wilt tonen op de categoriepagina’s, hoe deze geordend worden en hoeveel rijen er vertoond worden. Bij de productafbeeldingen beslis je wat het aantal pixels is van de thumbnail, wat de wijdte moet zijn en met welke verhouding de thumbnail verkleind wordt.
Plug-ins WooCommerce
Met meer dan 5 miljoen gebruikers wereldwijd, moet je als platform wel wat keuzes bieden aan je gebruikers. Mede daarom zijn er talloze plug-ins bedacht door WooCommerce en andere ontwikkelaars. Hieronder bespreekt Best4u enkele plug-ins die mogelijk ook voor jou van waarde kunnen zijn:
WooCommerce Multilingual: lopen de zaken in Nederland goed en wil je jouw verkoop uitbreiden naar andere landen? Met deze plug-in vertaal jij jouw content eenvoudig naar andere talen, zonder dat je hierbij kans hebt op duplicate content. Er is zowel een gratis als betaalde versie beschikbaar.
PickPlugins: het triggeren van je klanten begint direct zodra zij zich op de homepage bevinden. PickPlugins helpt je om een slider op je homepage te zetten, zodat jouw producten direct tot de verbeelding spreken.
WooCommerce Stripe Payment Gateway: zoveel mensen, zoveel wensen! En daarom wil je graag meerdere betaalopties bieden aan je klanten, zodat ze niet afhaken op de beperkte betalingsmogelijkheden. Stripe Payment Gateway helpt je om Google Pay, Apple Pay en soortgelijke opties toe te voegen aan je shop.
Live Chat: klanttevredenheid is een KPI waar webshops steeds vaker op sturen. En je zal ook wel moeten, want voor jou zijn er tien andere webshops! Implementeer je de Live Chat plug-in, dan zet je alvast een stap in de goede richting. Live Chat helpt je direct contact te leggen met de potentiële kopers, zodat jij vragen bij ze wegneemt. Makkelijker wordt het niet!
Enhanced Ecommerce Google Analytics Plugin for WooCommerce: eerder hadden we het al even over het analytics rapport in de back-end van WooCommerce, waar je veel financiële inzichten krijgt. Wil je er een schepje bovenop doen en de stap zetten naar een volgend niveau? Met deze plug-in koppel je jouw Google Analytics-account eenvoudig, zodat je makkelijker een oordeel kunt vellen over de resultaten.
Waarom WooCommerce?
Best4u krijgt vaak de vraag waarom wij WooCommerce zouden aanbevelen. Prijs-kwaliteitverhouding is het argument dat we hierbij het vaakst aandragen. Het platform heeft talrijke (uitbreidings)mogelijkheden en is bovendien toekomstbestendig. Dit komt omdat je jaren vooruit kunt met dit platform. Ander voordeel is dat WooCommerce een groot ontwikkelaarsforum ontwikkeld heeft, waarbij men onderling communiceert met elkaar over problemen, oplossingen en andere handreikingen. Daarnaast wordt de snelheid van WooCommerce geroemd en daarnaast stelt WooCommerce je in staat om te verkopen wat jij maar wilt. Indien je interesse hebt in een WooCommerce webshop, raden we je aan om contact op te nemen met onze klantenservice!