Video optimalisatie; wat moet ik weten?

Bij een zoekmachine denk je direct aan Google. Niet gek, Google is immers al jaren de grootste online zoekmachine. De op één na grootste zoekmachine kent ook iedereen maar wordt nog vaak onderschat als het gaat om vindbaarheid. YouTube, ook onderdeel van Google, is de op een na grootste zoekmachine ter wereld.

De kracht van video’s worden een steeds belangrijker element binnen je online marketing profiel. Niet alleen talenten en artiesten die op YouTube zichzelf tentoonstellen maar ook voor bedrijven en hun websites. Video’s passen immers perfect bij het optimaliseren van content en het binden van bezoekers aan je product of dienst. Aan de slag met video optimaliseren dus!

Factoren die je video ranking bepalen

YouTube heeft net als Google een algoritme die de positie van video’s bepaald in de zoekresultaten. Dit gebeurt aan de hand van een aantal factoren. De belangrijkste factoren die het algoritme naloopt zijn;

  • De tijd van kijken (hoe lang worden de video’s bekeken)
  • Relevantie van zoektermen
  • Aantal abonnees
  • Duur van video
  • Reactie en commentaar op een video.

1. Zorg voor de juiste content

Om ervoor te zorgen dat de kijker daadwerkelijk de gehele video bekijkt moet deze natuurlijk interessant zijn. Dit wil zeggen dat de kijker het gevoel moet hebben dat de video het waard is om te bekijken. Daarom is aan te raden om bij de video’s te letten op het creëren van een emotioneel gevoel of om de kijker iets te leren. En zorg dat de video’s niet te lang zijn. De meeste top video’s in YouTube zijn rond de 3 minuten lang.

2. Zowel YouTube als Google moeten je video boodschap begrijpen

Beide zoekmachines kunnen niet daadwerkelijk een video begrijpen. Daarom moet jij vertellen welke relevante informatie een video bevat zodat zij dit juist kunnen opnemen in de zoekresultaten.
Optimaliseer je titel (Een korte titel met je belangrijkste zoekterm)

Gebruik relevante zoektermen/ tags (YouTube hecht meer waarde aan de tijd dat er wordt besteed aan het bekijken van een video dan aan het aantal kijkers)

Schrijf een volledige videobeschrijving (Maak een uitgebreide omschrijving van de video. Een juiste beschrijving met daarin de zoektermen verwerkt dat is van invloed op de positie binnen de zoekresultaten. Het kan zelfs voorkomen dat de video in de Google zoekresultaten weergegeven wordt).

Overweeg ondertitels toe te voegen aan je video. Zo kan een kijker de video op mute zetten en de video volgen dankzij de ondertitels.

3. Call to action

Nadat de video bekeken is wil je natuurlijk niet dat de kijker deze direct weg klikt. Zij moeten niet van jouw video naar een video gaan die niks met je product of dienst te maken heeft. Je hebt de aandacht te pakken op het moment dat je video bekeken wordt. Dit is dus ook het moment de kijker op te roepen tot actie. Je kunt bij de aantekeningen bijvoorbeeld de kijker aanroepen tot een bezoek aan je website om meer over het product te weten te komen.

4. Video promoten

Bij het optimaliseren van je video hoort natuurlijk ook het promoten van de video. Voeg de video (embed/ insluiten) toe aan je blog, website en sociale media als Facebook en Google +. Moedig de bezoekers aan om interactie aan te gaan met je video door een reactie of commentaar achter te laten of deze te delen met anderen.
Meer reactie betekent meer waarde voor een video binnen de zoekresultaten.

Succesvolle video optimalisatie

  • 1. Maak concepten voor je video op basis van klantwaarde
  • 2. Gebruik relevante zoekwoorden, laat deze terugkomen in de video titel, label en omschrijving.
  • 3. Neem een call to action mogelijkheid op in de omschrijving of video.
  • 4. Promoot de video binnen je eigen netwerk en zorg voor interactie.

Door jouw merk, product, dienst of bedrijf in een video weer te geven heb je de mogelijkheid miljoenen mensen te bereiken. Door een video kan de binding tussen de kijker (potentiële lead of bestaande) en bedrijf of product vergroot worden. Daarbij stimuleert het ook nog eens je vindbaarheid, zowel binnen Google doordat de video kan worden opgenomen in de zoekresultaten of doordat je content op pagina’s binnen je website optimaliseert met de video’s. En je ultieme doel is natuurlijk zowel vindbaar zijn op de grootste (Google) als op de een na grootse zoekmachine ter wereld op jou relevante zoektermen.

Benieuwd wat een razendsnelle website of webshop gaat kosten?

Helpt Best4u Media jou ook aan een razendsnelle website of webshop? Al meer dan 3000 klanten gingen jou voor.
Wacht daarom niet langer en vraag direct een offerte aan voor jouw razendsnelle website of webshop.

Contact image

Arjan

Snelste vraagbaak van Nederland

Welkom bij Best4u Media, ik sta je graag te woord bij sales vragen. Kan ik je ergens mee helpen?
by Best4u Media
Je ontvangt op werkdagen tussen 09:00 en 21:00 uur binnen 15 minuten jouw offerte!