Nieuwe Google rankingfactor: de snelheid van je mobiele website (+ 3 tips!)

Dat er allerlei manieren zijn om je website Google proof te maken is geen nieuws. Zo is de juiste technische basis van belang, speelt de content een rol en kun je verschillende plugins downloaden die je website beter vindbaar maken. De snelheid van je mobiele website kun je nu aan dat rijtje toevoegen.

Google geeft in haar zoekresultaten al sinds 2015 voorrang aan websites die responsive (mobielvriendelijk) zijn. De snelheid van een mobiele website had tot voor kort nog geen positief effect op je zoekmachinepositie, het werkte alleen andersom: zeer trage websites werden qua positie benadeeld door Google. Nu is dat dus anders. Is de mobiele website van je concurrent sneller dan die van jou, dan kan hem dat zomaar een hogere positie opleveren in de zoekmachine.

Voorkom een negatief gebruikerssignaal

De reden dat Google vanaf heden de mobiele snelheid als rankingfactor gaat gebruiken is eigenlijk heel logisch. De zoekmachine heeft namelijk altijd als doel om zijn gebruikers te voorzien in optimaal gebruiksgemak en de ervaring van de bezoeker continu te verbeteren. Omdat mobiel internetverkeer tegenwoordig niet meer weg te denken is uit het online landschap, richt Google zich meer en meer op de responsiveness van websites.

Een mobiele surfer die op jouw website in de zoekresultaten van Google klikt en vrij snel weer terugkeert naar Google, zorgt ervoor dat Google een negatief gebruikerssignaal associeert met jouw website. En als jouw mobiele website traag is, dan is de kans groot dat een bezoeker daadwerkelijk snel weer terugkeert naar de resultatenpagina in Google. Dat kan dus funest zijn voor je rankingpositie.

Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat Google jouw website niet gaat associëren met negatieve gebruikerssignalen. Benieuwd naar de status van jouw page speed? Je kunt jouw score gemakkelijk checken met de Google PageSpeed Insights tool. Wist je trouwens dat alle websites die Best4u ontwikkelt bij oplevering altijd een PageSpeed van 80+ hebben? Zowel op desktop als op mobiel en tablet.

Wil je zelf aan de slag om de snelheid van je mobiele website te verbeteren? De volgende tips helpen je een handje:

1. Verklein je afbeeldingen

Te grote afbeeldingen zijn funest voor de snelheid van je website. Gelukkig bestaan er handige tools waarmee je je afbeeldingen in een handomdraai kunt verkleinen. Gebruik bijvoorbeeld WP Smush om je afbeeldingen automatisch te comprimeren en te verkleinen. Een verkleinde versie van een afbeelding kan al een behoorlijke boost opleveren voor de snelheid van je website, terwijl de kwaliteit van de afbeelding onveranderd blijft.

2. Onderzoek de technische optimalisatiemogelijkheden

Er zijn talloze manieren waarop developers je website technisch kunnen optimaliseren voor een betere (mobiele) snelheid. Het is niet altijd nodig om hiervoor een developer in te schakelen, je kunt ook veel zelf doen (bekijk dit artikel maar eens). Kom je er zelf niet helemaal uit, dan is het geen gek idee om je website bouwer de opdracht te geven om zich te richten op een betere page speed van je website. Eigenlijk zou de page speed van je website voor iedere website bouwer tegenwoordig top of mind moeten zijn, maar het kan nooit kwaad om de expert er eens extra op te wijzen. Bovendien kun je daarna middels de PageSpeed Insights tool direct checken of hij zijn werk goed gedaan heeft. 😉

3. Kijk naar de concurrent

Belangrijk om te onthouden is dat Google jouw website een bepaalde ranking geeft op basis van de vergelijking met andere websites die zich op dezelfde keywords richten. Het zou dus je doel moeten zijn om een snellere website te hebben dan concurrenten die met dezelfde keywords werken. Door met je mobiele telefoon te zoeken naar het keyword dat voor jou van belang is kun je de snelheden van verschillende concurrenten vergelijken en heb je een beter beeld van de gemiddelde snelheidsscore die voor jou van belang is. Ga daarom altijd specifiek te werk en vergelijk jezelf niet met de allersnelste rakkers van het internet (mits die dezelfde keywords hanteren als jij doet, natuurlijk).

Meer weten over de mobiele snelheid van je website?

Onze experts zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kunnen je nog veel meer vertellen over de snelheid van je (mobiele) website. Schroom dan ook niet om eens een mailtje te sturen (support@best4u.nl) of te bellen (0575 512 125) als je hier vragen over hebt.

Benieuwd wat een razendsnelle website of webshop gaat kosten?

Helpt Best4u Media jou ook aan een razendsnelle website of webshop? Al meer dan 3000 klanten gingen jou voor.
Wacht daarom niet langer en vraag direct een offerte aan voor jouw razendsnelle website of webshop.

Contact image

Arjan

Snelste vraagbaak van Nederland

Welkom bij Best4u Media, ik sta je graag te woord bij sales vragen. Kan ik je ergens mee helpen?
by Best4u Media
Je ontvangt op werkdagen tussen 09:00 en 21:00 uur binnen 15 minuten jouw offerte!