Duizenden websitebeheerders merkten in mei van dit jaar een duidelijk verschil in de wijze waarop hun website geïndexeerd werd in Google. Vele zagen namelijk een groot verschil in het aantal inkomende bezoekers, zowel negatief als positief en zagen dat bepaalde zoektermen op andere posities waren geïndexeerd als voorheen.
Al snel barstte er een discussie los op het internet en ontstonden de eerste theorieën over wat de oorzaak zou kunnen zijn van deze duidelijke veranderingen in de wijze waarop Google websites beoordeeld.
Een populaire theorie die rond ging, was dat het een nieuwe Google Panda update zou zijn…
De Google Panda update?!
We schakelen terug naar februari 2011, toen Google de beruchte Panda update (een filter aan het zoekalgoritme) lanceerde. In Nederland werd het begin april van datzelfde jaar uitgerold. Deze filter was ontworpen om websites die weinig kwalitatieve content bezitten te stoppen in hun weg naar de bovenste zoekresultaten van Google.
Deze Google Panda filter werd daarna regelmatig van een update voorzien. Wanneer je door een vorige update geraakt was, dan was het mogelijk om bij een nieuwe update weer uit het zwarte Panda gat te klimmen, mits je een goede weg was ingeslagen en de juiste wijzigingen had doorgevoerd.
Weer terug naar het heden: Het werd al snel duidelijk dat deze update iets te maken had met de kwaliteit van de aanwezige content op een website. Het was daarom logisch dat een link gelegd werd met de Panda update.
Echter had Google in April al een grote update doorgevoerd: de ‘Mobile Update’. Het is daarom niet aannemelijk dat er zo snel weer een grote update zou worden doorgevoerd. Er volgde daarom ook al snel een mededeling vanuit Google dat de waargenomen veranderingen in de zoekindex, niets te maken had met de Panda Update.
Wat is het dan wel?
Google is zeer terughoudend als het gaat om het prijsgeven van de werking van haar algoritme. We zijn achter de meeste ranking factoren gekomen door het zorgvuldig testen en uitproberen door de vele zoekmachine marketeers overal ter wereld. Zelfs nu weten we niet exact wat er gebeurd is.
Google heeft echter wel toegegeven dat er fundamentele veranderingen zijn doorgevoerd aan het basis algoritme. Daarbij werd ook gedeeld dat het gaat om een pagina-specifiek algoritme. Het is dus geen filter die ervoor kan zorgen dat je gehele domein in waarde daalt. Toch zijn er meldingen van websitebeheerders die 75% van hun online verkeer hebben zien dalen door deze nieuwe “update”. Als nagenoeg je hele website uit slechte content bestaat, kan het dus zo zijn dat deze update wel voelt alsof het een domein specifieke update is.
Al snel werd deze update de ‘Phantom Update’ genoemd, omdat er zo weinig over bekend was. Het wordt nu doorgaans de ‘Quality Update’ genoemd.
De conclusie
Het lijkt er sterk op dat er veranderingen zijn doorgevoerd aan het basis algoritme: de manier waarop Google onderscheidt maakt tussen een waardevolle, relevante pagina en die van mindere kwaliteit. Google zou bepaalde ranking factoren van dit basis algoritme meer gewicht kunnen hebben gegeven en andere factoren nu minder hebben laten meetellen. Er kunnen natuurlijk ook ranking factoren aan zijn toegevoegd.
Google is steeds beter in staat om kwalitatieve inhoud van slechte te onderscheiden. Google is namelijk actief bezig met het ontwikkelen van nieuwe methoden om de meest relevante resultaten aan haar gebruikers te tonen en er wordt geprobeerd op nieuwe manieren kwalitatieve inhoud te onderscheiden.Tevens is Google steeds meer in staat om teksten daadwerkelijk te ‘begrijpen’.
Knowledge Vault
Om bovenstaande bewering kracht bij te zetten: Google voert momenteel experimenten uit om haar Knowledge Vault te koppelen aan het algoritme. Knowledge Vault is een enorme database dat bestaat uit ongeveer 1,6 miljard stellingen, die door specialisten en autoriteiten als feiten worden gezien. Door het toevoegen van deze grote ‘feiten-database’aan het algoritme kan een website op feitelijke onjuistheden worden gescand en zou dat gevolgen kunnen hebben voor de ranking van een website.
Gezien deze ontwikkelingen zal Google steeds slimmer zijn in het beoordelen van kwalitatieve content..
Negatieve gevolgen ondervonden van de Quality Update?
Indien je inderdaad afgelopen mei een daling in zoekverkeer hebt ondervonden, dan adviseer ik dat je direct tot actie overgaat. Het is namelijk aannemelijk dat Google in de toekomst nog meer updates zal doorvoeren om de kwaliteit van een website te bepalen. Laat dit een eerste waarschuwing voor je zijn.
Indien je geen last hebt gehad, dan is dat voor nu natuurlijk mooi. Toch is het verstandig om ook nog eens goed naar je huidige strategie te kijken. Volgende updates kunnen namelijk ingrijpender zijn.
Richtlijnen voor een kwalitatieve website / pagina
Google heeft na het lanceren van de Panda update een lijst opgesteld met vragen die jij jezelf kunt stellen. Zijn er redelijk veel vragen waar jij ‘NEE’ op kunt antwoorden, dan is het de vraag of je op een goede manier bezig bent.
Enkele vragen:
- Would you trust the information presented in this article?
- Is this article written by an expert or enthusiast who knows the topic well, or is it more shallow in nature?
- Does the site have duplicate, overlapping, or redundant articles on the same or similar topics with slightly different keyword variations?
- How much quality control is done on content?
- Does the article describe both sides of a story?
- Is the site a recognized authority on its topic?
Vaak ’nee’ als antwoord? Dit moet je doen!
Zorg voor een grondige review van je eigen website en zorg dat je gevonden problemen oplost.
Enkele problemen die je kunt oplossen:
[su_heading size=”18″ align=”left”]1. Weinig Inhoud
Heb je weinig pagina’s met inhoud op je website of heb je genoeg pagina’s op je website, maar bevatten ze weinig tekst? Doe er wat aan! Zorg dat je bepaalde pagina’s samenvoegt en dat er nieuwe teksten bijkomen. Let op de kwaliteit. Probeer onderwerpen zorgvuldig te behandelen, voeg externe bronnen en citaten toe. Schrijf voor de bezoeker!
[su_heading size=”18″ align=”left”]2. Lage kwaliteit van de inhoud
Heb je veel pagina’s met inhoud, maar is de kwaliteit niet in orde? Zorg dat je deze teksten herziet. Probeer zoveel mogelijk zinnen te verwijderen, die alleen maar bedoeld waren om je teksten langer te maken. Vermijd een ‘bla bla’ artikel.
[su_heading size=”18″ align=”left”]3. Gekopieerde / dubbele inhoud
Analyseer of je teksten van andere bronnen hebt gebruikt en wellicht heb je stukken teksten gebruikt op meerdere pagina’s. Gekopieerde inhoud (duplicate content) kan ook ontstaan doordat bijvoorbeeld je CMS niet goed staat afgesteld. Analyseer de zoekindex door ‘site:jouwdomeinnaam.nl’ in Google te typen en bekijk welke pagina’s geïndexeerd zijn. Staan er pagina’s in de index met vrijwel dezelfde inhoud? Zorg dat er een oplossing voor komt.
[su_heading size=”18″ align=”left”]4. Slechte usability
Heb je een website die niet gebruikersvriendelijk is, dan wordt het tijd om er wat aan te doen. Het kan zijn dat de navigatiestructuur niet goed is, dat het vinden van content moeilijk is of dat simpelweg het design onaantrekkelijk is. Om de kwaliteit van een pagina te bepalen, zou Google bouncerate waarden kunnen meenemen. Zorg er dus voor dat je een optimale gebruikerservaring biedt en jouw bezoekers niet na 1 pagina al afhaken.
[su_heading size=”18″ align=”left”]5. Gebruik van advertenties
Google beschouwt het gebruik van advertenties als gebruiksonvriendelijk. Het is al langer bekend dat pagina’s die advertenties boven ‘de vouw’ (het bovenste gedeelte van de website die zichtbaar is zonder te scrollen) lager gewaardeerd worden. Is het doel van je website om mensen op advertenties te laten klikken, dan kan het zijn dat je hier last mee gaat krijgen. Ook kunnen teksten die te commercieel zijn geschreven zonder daadwerkelijke inhoud last krijgen.
Tot slot
Wees kritisch op je eigen website en de huidige strategie. Los bestaande problemen op en begin vandaag met het toevoegen van nieuwe kwalitatieve content.
Benieuwd of jouw website voldoet en voor de gebruiker is ingesteld? Neem vandaag contact met ons op!