De kracht van één tweet…

Het nieuws dat Osama Bin Laden is gedood was als eerste op Twitter te lezen! Afgelopen zondagavond, 1 mei, lieten mensen van het Witte Huis weten dat Barack Obama een toespraak zou gaan houden. Op Twitter barstte vervolgens de discussie los: Waarover zal de toespraak gaan!?

Bekend door één Tweet…..How!?

Keith Urbahn,  die als eerste met het correcte nieuws naar buiten kwam twitterde: “So I’m told by a reputable person they have killed Osama Bin Laden. Hot damn”.  Dit bericht zette niet alleen de journalistiek maar ook Twitteraars op z’n kop.

Is het wel echt waar? Hoe weet hij dat? Dat soort vragen kwamen niet alleen bij journalisten op, maar ook bij reguliere twitteraars. Doordat de tweet door twitteraars werden ge ‘retweet’, verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje.

Een ander fanatieke twitteraar, Sohaib Athar, overkwam het zelfde.Hij was net verhuisd naar Abbottabad om privé redenen. Tijdens de inval die plaats vond in Abbottabad, twitterde hij precies wat er gebeurde. “And now, a plane flying over Abbottabad…” was één van de 100 tweets die hij twitterde over de inval! Lees hier zijn tweets.

Ook deze tweets werden ge´retweet´ waardoor binnen no-time meer dan 100.000 twitteraars hem volgden!Zo werd ook hij overspoeld door journalisten van kranten, radio en nieuwsprogramma’s.

Interessant

Twitter bouwt inmiddels een reputatie op om als eerste met ‘breakingnews’ naar buiten te komen. Burgers komen daardoor steeds eerder met nieuwtjes dan journalisten. In 2008 werd Twitter journalistiek interessant als een bron van breaking news tijdens aangrijpende gebeurtenissen. De crash van de airbus in de Hudsonrivier en de terroristische aanslagen in Mumbai zijn daar voorbeelden van. De eerste foto’s en berichten over deze rampen stonden op Twitter en werden pas later opgepakt door de reguliere media, zoals krant en televisie.

Conclusie

Hoewel er op Twitter vaak zinlose tweets (71 % van alle tweets wordt genegeerd) worden gepubliceerd, is het een welkome aanvulling in de gereedschapskist van iedere journalist. Zolang de wetten van de journalistiek (bronnen checken en dergelijke) ook op Twitter worden toegepast, vormt dé bekendste microblog-site een onuitputtelijke bron van relevante informatie en nieuwtjes!

Ik ben benieuwd of jullie ook nog aangrijpende gebeurtenissen weten welke door Twitter voor het eerst werden gepubliceerd?

Volg mij op Twitter: @LuukWeernink

Benieuwd wat een razendsnelle website of webshop gaat kosten?

Helpt Best4u Media jou ook aan een razendsnelle website of webshop? Al meer dan 3000 klanten gingen jou voor.
Wacht daarom niet langer en vraag direct een offerte aan voor jouw razendsnelle website of webshop.

Waar kunnen we je mee helpen?
Contact image

Arjan

Snelste vraagbaak van Nederland

Welkom bij Best4u Media, ik sta je graag te woord bij sales vragen. Kan ik je ergens mee helpen?
by Best4u Media
Je ontvangt op werkdagen tussen 09:00 en 21:00 uur binnen 15 minuten jouw offerte!