Benieuwd hoeveel een nieuwe website kost?

Bereken voor website Bereken voor webshop

Typografische vormgeving zorgt voor een leesbare tekst (deel 2)

Bel nu naar 0575 512 125 0575 - 51 21 25

Benieuwd hoeveel een nieuwe website kost?

Bereken voor website Bereken voor webshop

>> Gepost op: 8 september, 2011 in Kenniscentrum, SEA, SEM, SEO

Dit artikel is een vervolg op: Tips voor grafische vormgeving en usability naast internet marketing (deel 1)

Op dit moment wordt er nog steeds meer naar elkaar geschreven dan dat er met elkaar getelefoneerd wordt. Een goede reden om de tekst op uw website eens te onderzoeken op leesbaarheid.

Typografische vormgeving bepaalt de uitstraling van uw website

De typografische vormgeving van een website wordt nogal eens onderschat. Typografische vormgeving zorgt dat de tekst op de website leesbaar is en gelezen wil worden. De keuze voor een lettertype bepaalt voor een heel groot deel de uitstraling van uw website. Met welk bedrijf zou u eerder in zee gaan?

Typografische vormgeving logo's

 

Typografische vormgeving komt overal terug

Mensen lezen van verschillende media. Mensen lezen in kranten, mensen lezen van verpakkingen, mensen lezen boeken, mensen lezen verkeersborden, straatnamen, reclame-uitingen op billboards en mensen lezen van een beeldscherm. Voor elk medium moet rekening gehouden worden met de situatie van de lezer. Om het even tot websites te beperken: de lezer zit achter een scherm. Van een scherm lezen wordt vermoeiender ervaren dan van papier lezen. Daarom zijn de keuzes die worden gemaakt ten behoeve van de typografie anders dan voor printdoeleinden.

 

Typografische vormgeving op een beeldscherm

Helaas is er geen onbeperkte lijst aan lettertypes waar een ontwerpbureau uit kan kiezen. Dit komt omdat niet elk lettertype op elke computer staat. Er is een lijst van ongeveer 8 à 10 lettertypen die op elke computer terugkomen. Daarom hebben veel websites hetzelfde lettertype. Is dat erg? Absoluut niet, leesbaarheid staat boven alles. Naast leesbaarheid zijn er een hoop andere factoren waar bij typografische vormgeving rekening mee gehouden moet worden.

 

Een reeks tips om op uw eigen website te bekijken

1.     Gebruik lettertypes zonder schreef

Alle lettertypen zijn in twee soorten te onderscheiden, lettertypen met schreef (serif) en lettertypen zonder schreef (sans serif). Schreven zijn herkenbaar aan de ‘pootjes’ aan de uiteinden van de letters (bijvoorbeeld Times New Roman). Een sans serif lettertype heeft die pootjes niet (Arial). Schreven zijn gemaakt om de gebruiker visueel te ondersteunen bij het lezen van de regel. Op papier is dit praktisch, maar echter blijkt dit op het web niet goed te werken.  Kies een lettertype zonder schreven om de tekst op het beeldscherm goed leesbaar te maken.

Serif en sans-serif

2.     Regelafstand

Bij een lettertype zonder schreef kost het de bezoeker iets meer moeite om een regel te volgen. De lezer kan hierbij worden geholpen door de regelafstand (de afstand tussen twee regels) te vergroten. Zo zijn de regels los van elkaar en daardoor beter waarneembaar. Regels die dicht op elkaar staan zijn vermoeiend om te lezen. Vermijd dit waar mogelijk.

 

3.     Gebruik een regellengte van ongeveer 55 karakters

De lengte van een regel kan bepalen hoe gemakkelijk het voor een bezoeker is om de tekst te lezen. Als een regel te lang is wordt het moeilijker voor de bezoeker om zich te blijven concentreren. Wat veel voorkomt bij brede teksten is dat de bezoeker weer op dezelfde regel begint met lezen omdat hij moeite heeft om het begin van de volgende regel te vinden. Een regellengte van ongeveer tien a vijftien woorden is voor een bezoeker van een website goed leesbaar.

 

4.     Kleur en contrast

Heeft u wel eens geprobeerd om een oranje tekst op een blauwe achtergrond te lezen? Behalve dat je er hoofdpijn van krijgt lijkt het net of alle letters dansen. Een groot contrast tussen de kleur van de achtergrond en de kleur van de letter zorgt ervoor dat de tekst goed leesbaar is. Gebruik bij voorkeur een witte of lichte kleur achtergrond met een donkere kleur letter.

Typografische vormgeving: contrasterende kleuren

 

5.     Gebruik een duidelijke hiërarchie

Tegenwoordig leest men minder en scant men meer. Dat betekent dat een bezoeker van uw website op zoek gaat naar informatie die voor hem relevant is. Zorg ervoor dat de belangrijke gedeeltes voorzien zijn van duidelijke tussenkopjes om zo de aandacht te trekken van de bezoeker. Gebruik hiervoor verschillende lettergroottes en stijlen om het verschil met de gewone tekst duidelijk te maken.

 

6.     Consistentie binnen het  ontwerp zorgt voor herkenbaarheid

Meerdere lettertypen binnen een ontwerp zorgt niet voor onduidelijkheid, mits u het beperkt tot twee (maximaal drie) lettertypen. Anders bestaat de kans dat het overzicht rommelig wordt. Voor tussenkopjes en titels kan het prima om verschillende lettertypen te gebruiken om het verschil duidelijk aan te geven. Zorg er voor dat de lettertypen bij elkaar passen. Wanneer u er de eerste keer voor kiest om een tussenkopje het lettertype Cambria te geven met een grootte van 14 punten, zorg er dan voor dat het volgende tussenkopje dezelfde stijl heeft. Door deze consistentie wordt elk tussenkopje door de stijl als tussenkopje gezien. Dit zorgt voor overzicht en structuur en is belangrijk voor de geloofwaardigheid van een website.

 

7.     Gebruik van witruimte

Witruimte is de ruimte tussen twee paragrafen of alinea’s. Gebruik voldoende witruimte. Wanneer alle paragrafen los van elkaar staan heeft de website meer evenwicht. Tevens wordt de website overzichtelijker door het gebruik van voldoende witruimte.

Witruimte zorgt voor een duidelijk onderscheid

 

Veel vormgevers zijn niet gek op de streep onder een link. Ze maken de link minder opvallend door hem in plaats van zwart donkerblauw te maken. Zo valt de tekst genoeg op, vinden zij. Maar veel vormgevers vergeten bezoekers die niet alle kleuren kunnen onderscheiden. Een schatting (Kleurenblindheid is soms levensgevaarlijk): 1 op de 12 mannen heeft een kleurenzwakte, net als 1 op de 250 vrouwen. Dat betekent dat er in Nederland gemiddeld 700.000 mensen rondlopen die niet alle kleuren kunnen onderscheiden. Hoe gaan zij zien dat juist dat ene woord in de tekst een hyperlink is? Door hem te onderstrepen!

 

Slot

Neem eens een kijkje op uw eigen website nadat u deze aandachtspunten heeft gelezen. Is de tekst op uw website goed leesbaar voor bezoekers?

 

Vorige artikelen

Tips voor grafische vormgeving en usability naast internet marketing (deel 1)

Best4u

Best4u

Best4u Group voorziet al jarenlang bedrijven in online oplossingen. Wij slaan een brug tussen ingewikkelde online technieken en een succesvol online eindproduct middels de meest fanatieke service en support.
Best4u

Laatste artikelen van Best4u

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat zijn de gemiddelde kosten van een maatwerk website?

Gemiddeld kost een maatwerk site tussen de 1500 en 3500 euro. Dit is op basis van maatwerk ontwerp voor minimaal 2 pagina’s. Meestal wordt de home en een vervolgpagina ontworpen waarmee de rest van de site kan worden ingericht. Bereken hier de prijs van een nieuwe website.

Hoe lang duurt de ontwikkeling van een website?

Een website kan al binnen een week ontwikkeld worden. Normaal gesproken zijn de gemiddelde oplevertermijnen tussen de 2 en 4 weken voor een maatwerk website. Een thema site kan vaak al binnen 1 tot 2 weken worden ontwikkeld.

Passen de websites van Best4u binnen mijn huisstijl?

In principe kunnen wij elke site bouwen binnen jouw huisstijl. Of je nou kiest voor een design product of voor volledig maatwerk gaat, we kunnen jou huisstijl altijd op een goede en professionele manier verwerken. Meer informatie over onze websites en webshops vindt u hier.

Welk cms moet ik willen gebruiken voor mijn website?

Bij Best4u adviseren wij het gebruik van WordPress. Waarom? WordPress is gratis, eenvoudig in gebruik en scoort erg goed in de zoekmachines. Het is niet voor niets het meest gebruikte CMS ter wereld!

Hoe belangrijk is mobiel vriendelijkheid / Responsive lay-out?

Extreem belangrijk. Niet alleen omdat het meeste verkeer via mobiel op je site komt, ook voor de scores in de zoekmachines is deze werking erg belangrijk. Bij Best4u is iedere site standaard volledig responsive opgebouwd.

Wordt mijn website goed gevonden in Google als deze bij jullie is gemaakt?

Jazeker, de website en het CMS zijn technisch volledig geoptimaliseerd voor Google. Tevens leveren we je binnen WordPress verschillende tools die je verder op weg helpen hiermee.

Als ik vragen heb of hulp wil bij het aanpassen van mijn site na de tijd?

Wanneer je bij ons een support en security pakket afneemt helpen we je geheel gratis met het  doen van aanpassingen in je site. We houden hem daarbij ook nog up to date en zorgen dat deze altijd veilig gehost wordt.

Benieuwd hoeveel een nieuwe website kost?

Heb je al een bestaande website of webshop of wil je een compleet nieuwe site laten bouwen?

Wil je een uniek design of gebruik maken van 1 van onze designs?

Nieuwsgierig naar reeds ontwikkelde unieke design of naar onze designs? Ga dan naar onze showcases of bekijk de designs.

Wil je een website of webshop?

Wil je een website of webshop?

En hoeveel pagina's gaat je website krijgen?

En hoeveel producten krijgt je webshop?

En hoeveel pagina's gaat je website krijgen?

En hoeveel producten krijgt je webshop?

Jouw prijsindicatie:
Je hebt gekozen voor een uniek design met 0 tot 10 pagina's.
Dit houdt in dat wij 2 unieke designs voor jou gaan vormgeven en hier op basis van jouw huisstijl, kleuren en specifieke wensen een uniek ontwerp voor maken.

De indicatie kosten voor een dergelijke website zijn: € 1.499

We maken graag een duidelijke offerte voor je op! Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op voor een passende offerte.
Jouw prijsindicatie:
Je hebt gekozen voor een uniek design met 10 tot 20 pagina's.
Dit houdt in dat wij 2 unieke designs voor jou gaan vormgeven en hier op basis van jouw huisstijl, kleuren en specifieke wensen een uniek ontwerp voor maken.

De indicatie kosten voor een dergelijke website zijn: € 1.999

We maken graag een duidelijke offerte voor je op! Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op voor een passende offerte.
Jouw prijsindicatie:
Je hebt gekozen voor een uniek design met 20 tot 50 pagina's.
Dit houdt in dat wij 2 unieke designs voor jou gaan vormgeven en hier op basis van jouw huisstijl, kleuren en specifieke wensen een uniek ontwerp voor maken.

De indicatie kosten voor een dergelijke website zijn: € 2.499

We maken graag een duidelijke offerte voor je op! Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op voor een passende offerte.
Jouw prijsindicatie:
Je hebt gekozen voor een uniek design met 50+ pagina's.
Dit houdt in dat wij 2 unieke designs voor jou gaan vormgeven en hier op basis van jouw huisstijl, kleuren en specifieke wensen een uniek ontwerp voor maken.

De indicatie kosten voor een dergelijke website zijn: vanaf € 2.499

We maken graag een duidelijke offerte voor je op! Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op voor een passende offerte.
Jouw prijsindicatie:
Je hebt gekozen voor onze Design website met 0 - 10 pagina's.
Dit houdt in dat wij op basis van het design voor jou gaan vormgeven en hier op basis van jouw huisstijl, kleuren en specifieke wensen een unieke site voor maken.

De indicatie kosten voor een dergelijke website zijn: €599
We maken graag een duidelijke offerte voor je op! Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op voor een passende offerte.
Jouw prijsindicatie:
Je hebt gekozen voor onze Design website met 10 - 20 pagina's.
Dit houdt in dat wij op basis van het design voor jou gaan vormgeven en hier op basis van jouw huisstijl, kleuren en specifieke wensen een unieke site voor maken.

De indicatie kosten voor een dergelijke website zijn: €699
We maken graag een duidelijke offerte voor je op! Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op voor een passende offerte.
Jouw prijsindicatie:
Je hebt gekozen voor onze Design website met 20 - 50 pagina's.
Dit houdt in dat wij op basis van het design voor jou gaan vormgeven en hier op basis van jouw huisstijl, kleuren en specifieke wensen een unieke site voor maken.

De indicatie kosten voor een dergelijke website zijn: €899
We maken graag een duidelijke offerte voor je op! Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op voor een passende offerte.
Jouw prijsindicatie:
Je hebt gekozen voor onze Design website met 50+ pagina's.
Dit houdt in dat wij op basis van het design voor jou gaan vormgeven en hier op basis van jouw huisstijl, kleuren en specifieke wensen een unieke site voor maken.

De indicatie kosten voor een dergelijke website zijn: vanaf €999
We maken graag een duidelijke offerte voor je op! Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op voor een passende offerte.
Jouw prijsindicatie:
Je hebt gekozen voor een webshop met uniek design met 1 - 50 producten.
Dit houdt in dat wij 2 unieke designs voor jou gaan vormgeven en hier op basis van jouw huisstijl, kleuren en specifieke wensen een uniek ontwerp voor maken.

De indicatie kosten voor een dergelijke webshop zijn: €2.499
We maken graag een duidelijke offerte voor je op! Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op voor een passende offerte.
Jouw prijsindicatie:
Je hebt gekozen voor een webshop met uniek design met 50 - 250 producten.
Dit houdt in dat wij 2 unieke designs voor jou gaan vormgeven en hier op basis van jouw huisstijl, kleuren en specifieke wensen een uniek ontwerp voor maken.

De indicatie kosten voor een dergelijke webshop zijn: €2.999
We maken graag een duidelijke offerte voor je op! Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op voor een passende offerte.
Jouw prijsindicatie:
Je hebt gekozen voor een webshop met uniek design met 250 - 500 producten.
Dit houdt in dat wij 2 unieke designs voor jou gaan vormgeven en hier op basis van jouw huisstijl, kleuren en specifieke wensen een uniek ontwerp voor maken.

De indicatie kosten voor een dergelijke webshop zijn: €3.499
We maken graag een duidelijke offerte voor je op! Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op voor een passende offerte.
Jouw prijsindicatie:
Je hebt gekozen voor een webshop met uniek design met 500+ producten.
Dit houdt in dat wij 2 unieke designs voor jou gaan vormgeven en hier op basis van jouw huisstijl, kleuren en specifieke wensen een uniek ontwerp voor maken.

De indicatie kosten voor een dergelijke webshop zijn: vanaf €2.499
We maken graag een duidelijke offerte voor je op! Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op voor een passende offerte.
Jouw prijsindicatie:
Je hebt gekozen voor onze Design webshop met 1 - 50 producten.
Dit houdt in dat wij op basis van het design voor jou gaan vormgeven en hier op basis van jouw huisstijl, kleuren en specifieke wensen een unieke shop voor maken.

De indicatie kosten voor een dergelijke webshop zijn: €1.499
We maken graag een duidelijke offerte voor je op! Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op voor een passende offerte.
Jouw prijsindicatie:
Je hebt gekozen voor onze Design webshop met 50 - 250 producten.
Dit houdt in dat wij op basis van het design voor jou gaan vormgeven en hier op basis van jouw huisstijl, kleuren en specifieke wensen een unieke shop voor maken.

De indicatie kosten voor een dergelijke webshop zijn: €1.999
We maken graag een duidelijke offerte voor je op! Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op voor een passende offerte.
Jouw prijsindicatie:
Je hebt gekozen voor onze Design webshop met 250 - 500 producten.
Dit houdt in dat wij op basis van het design voor jou gaan vormgeven en hier op basis van jouw huisstijl, kleuren en specifieke wensen een unieke shop voor maken.

De indicatie kosten voor een dergelijke webshop zijn: €2.499
We maken graag een duidelijke offerte voor je op! Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op voor een passende offerte.
Jouw prijsindicatie:
Je hebt gekozen voor onze Design webshop met 500+ producten.
Dit houdt in dat wij op basis van het design voor jou gaan vormgeven en hier op basis van jouw huisstijl, kleuren en specifieke wensen een unieke shop voor maken.

De indicatie kosten voor een dergelijke webshop zijn: vanaf €1.499
We maken graag een duidelijke offerte voor je op! Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op voor een passende offerte.