WordPress 5.0 met Gutenberg editor: wat kunnen we verwachten?

De nieuwste versie van WordPress – WordPress 5.0 – wordt dit jaar nog verwacht en zoals altijd bij een update brengt dat de nodige veranderingen met zich mee. Zo zal deze nieuwe versie de Gutenberg-editor bevatten die voor veel gebruiksgemak moet gaan zorgen. In dit artikel lees je in een notendop wat je van WordPress 5.0, en in het bijzonder de Gutenberg editor, kunt verwachten.

Minder chaos en nóg meer overzicht – dat is wat er verwacht wordt van de nieuwste WordPress versie. Met de introductie van de Gutenberg-editor, waar al veel over geschreven is, wordt namelijk afscheid genomen van de huidige editor waarmee je je pagina’s, berichten en eventuele producten voorziet van content. De huidige editor zoals we die nu nog gebruiken gaat uit van één grote bladzijde, een beetje zoals een Microsoft Word-document. Er bestaan al wel allerlei mogelijkheden om je content in een soort blokkenvorm te beheren en aan te passen. Ook ons framework bevat een handige pagebuilder waarmee het aanpassen van content een kwestie is van het verslepen van blokken.

Waarom is een Gutenberg-editor dan nog nodig, denk je nu misschien? De block-based editors die nu al gebruikt worden zijn veelal gemaakt op basis van plugins of zelfgebouwde editors, zoals bij ons framework ook het geval is. Dat betekent dat al deze editors verschillen van elkaar; er is geen algemene block-based editor waar iedereen mee kan werken. En daarin maakt de Gutenberg-editor dus het verschil: doordat deze editor door de gehele WordPress community gebruikt en onderhouden wordt zal de kwaliteit van en het overzicht in de editor snel toenemen.

Hoe ziet dat er dan uit?

Dit is hoe de huidige standaard editor van WordPress eruit ziet:

WordPress 5.0 met Gutenberg editor: wat kunnen we verwachten? 1

En dit is een voorbeeld van de Gutenberg-editor:

WordPress 5.0 met Gutenberg editor: wat kunnen we verwachten? 2

Voordelen van de Gutenberg-editor:

  • Je houdt meer tijd over voor het schrijven van teksten omdat het bewerken van pagina’s en berichten een stuk eenvoudiger wordt;
  • Er zijn geen eventuele shortcodes meer zichtbaar in de editor;
  • ‘Rare pagina’s’ na het kopiëren van teksten vanuit Word of Google Docs zijn verleden tijd;
  • Het aanpassen van de achtergrond van contentblokken is erg gemakkelijk;
  • Het toevoegen van content is gemakkelijker omdat de content is opgebouwd vanuit blokelementen;
  • Er zijn meer mogelijkheden voor het embedden van verschillende (social) media zoals Twitter, Instagram, Screencast etc.;
  • Dankzij de tekstkolommen kun je je teksten in twee, drie of vier kolommen plaatsen;
  • En er valt nog veel meer te ontdekken!

En wat zegt onze WordPress projectleider Dennis over deze nieuwe update? “Het gebruik van de nieuwe editor zou eenvoudiger moeten zijn voor de gebruiker. Natuurlijk zijn – zoals bij elke vernieuwing – ook over Gutenberg de meningen verdeeld. Het zou namelijk zo kunnen zijn dat je door de vele nieuwe opties door de bomen het bos niet meer ziet. Vooral voor onervaren gebruikers zou de Gutenberg editor averechts kunnen werken. Anderzijds bestaan er online talloze tutorials en tips en zit onze supportafdeling natuurlijk klaar om al je vragen over de (nieuwe) editor van WordPress te beantwoorden. Ik persoonlijk kijk dan ook erg uit naar de release van Gutenberg.”

Benieuwd wat een razendsnelle website of webshop gaat kosten?

Helpt Best4u Media jou ook aan een razendsnelle website of webshop? Al meer dan 3000 klanten gingen jou voor.
Wacht daarom niet langer en vraag direct een offerte aan voor jouw razendsnelle website of webshop.

Waar kunnen we je mee helpen?
Contact image

Arjan

Snelste vraagbaak van Nederland

Welkom bij Best4u Media, ik sta je graag te woord bij sales vragen. Kan ik je ergens mee helpen?
by Best4u Media
Je ontvangt op werkdagen tussen 09:00 en 21:00 uur binnen 15 minuten jouw offerte!