Elke website begint met het schetsen van een goed idee. Om er voor te zorgen dat een webdesigner het beste ontwerp neerzet word er goed gekeken naar de trends in de business. Deze trends veranderen ontzettend snel dus het vraagt wat moeite om bij te blijven.
In 2015 zijn er ook weer een hoop trends gekomen en gegaan. Dit gaat in 2016 uiteraard net zo hard verder. Nu we het einde van het jaar naderen was ik benieuwd wat ons volgend jaar te wachten zou staan.
Overal Beeldmateriaal
Beeld is in 2015 alleen maar groter en groter geworden. Toch lijkt het er op dat het nog niet is opgehouden. Afbeeldingen worden in 2016 nog weer groter en zullen ook vaker voorkomen. In 2016 is het geen taboe meer om midden in een artikel een grote foto te plaatsen.
Goede fotografie verteld net zo veel als een goed gevulde paragraaf met tekst. Foto’s zullen dus niet alleen groter worden maar ook het aantal zal toenemen. Op deze manier gaat de gebruiker helemaal op in de website en wat hij ziet.
Maar het blijft niet alleen bij foto’s. Video’s en Cinegraphs zie je ook steeds vaker online verschijnen. Deze zijn vaak heel subtiel verwerkt op een achtergrond maar geven toch net dat extra zetje tot een hip ontwerp zoals hier te zien:
Material Design
Vroeger moest een webdesigner helemaal vanaf 0 beginnen met na te denken over zijn ontwerp. Dit kan natuurlijk nog steeds wel maar over de jaren zijn er wel een aantal guidelines uitgebracht waar een webdesigner zich aan kan houden. Op deze manier kan je elementen in je websites plaatsen die bezoekers bekend voorkomen. Deze herkenbare elementen zorgen voor een soepeler bezoek aan je website.
Google is een tijdje geleden uitgekomen met een nieuw handboek voor de digitale design wereld. Deze nieuwe stijl heet “Material Design”. Deze stijl, in tegenstelling tot enkele vorige, sloeg meteen goed aan, zo is de stijl bijvoorbeeld nu al te bewonderen op alle Android toestellen.
Material Design maakt gebruik van een minimaal aantal kleuren (beschreven hier onder) per ontwerp. Vaak word er één primaire kleur gekozen en één accent kleur. Ook maakt Material Design gebruik van slagschaduwen op blokjes. Het effect wat Google hiermee wou bereiken is het creëren van een 3 dimensionale ruimte op een plat beeldscherm.
Kleur gebruik
Aan het begin van dit jaar hadden webdesigners net een nieuw kleurenpallet, flat colors (bovenste). Het was ontzettend populair en was overal op het internet terug te zien.
Dit pallet verdween echter vrij snel na de introductie van Material Design. Google had namelijk ook een nieuw kleurenpallet samengesteld (rechts) dat goed samen zou gaan met de nieuwe stijl. De kleuren zijn feller geworden en knallen meer van het scherm af. Ook het aantal verschillende kleuren op één website is sterk afgenomen.
Animatie
Animaties in webdesign zijn een leuke manier om wat extra leven in je ontwerp te brengen. Het kan heel wijd worden ingezet. Je ziet het vaak terug als een stukje tekst of een afbeelding die langzaam tevoorschijn komt tijdens het scrollen. Dit maakt de bezoeker nieuwsgierig en daardoor blijft hij langer op de pagina.
Buiten het laten infaden van tekst kunnen animaties ook worden ingezet om iets extra’s toe te voegen aan een website. Een leuk voorbeeld hiervan is het voorbij vliegen van een vliegtuigje terwijl je aan het scrollen bent door de website van een vliegmaatschappij.
Van de één naar de andere pagina gaan word tegenwoordig ook steeds vaker versierd door een animatie. Hierdoor hoeft de bezoeker niet tegen witte schermen, of nog erger laadschermen aan te kijken. Dit maakt de ervaring van de bezoeker een stuk vloeiender en daarmee prettiger. Deze “page transitions” zoals ze genoemd worden zijn echt van de laatste maanden dus hier zal in 2016 pas echt goed gebruik van gemaakt worden.