Wanneer is een website 'goed'?

Bijna elke consument begint zijn zoektocht naar een product of dienst online. Anno nu geen website hebben is dan ook bijna hetzelfde als onzichtbaar zijn voor je doelgroep. Dat er miljarden websites bestaan maakt het voor jou als ondernemer echter niet gemakkelijker om die doelgroep wel te bereiken. Hoe maak je in een wereld waarin iedereen zich online bevindt dan toch het verschil ten opzichte van je concurrent? Met een goede website!

En dat klinkt natuurlijk logisch. Waarschijnlijk vertrouw jij er als website eigenaar op dat jij in het bezit bent van een goede website; een mooi online visitekaartje waarop je helder weergeeft wat je diensten zijn. Het is echter niet altijd aan de buitenkant van de website te zien wat de kwaliteit van de website is. Die kwaliteit is namelijk afhankelijk van meerdere factoren:

  • Zoekmachinevriendelijkheid (SEO)
  • Mobielvriendelijkheid
  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Gebruikte technologieën
  • Sociale aanwezigheid/betrokkenheid
  • Lokale aanwezigheid/betrokkenheid

Op de vraag wanneer je kunt spreken van een goede website bestaat geen eenduidig antwoord. Het is natuurlijk afhankelijk van onder andere je doelgroep en de doelen die je zelf voor ogen hebt of je website succesvol is. Wel maken we bij Best4u gebruik van onze websitescan (die je overigens geheel gratis kunt gebruiken) om ondernemers een indicatie te geven van de status van hun website. De scan checkt een website op alle bovengenoemde factoren.

Door de websitescan te doen leg je je website dus langs de meetlat van de belangrijkste online eisen. Om je meer inzicht te geven in de belangrijkste onderdelen van een goede website (en dus de onderdelen waarop de scan jouw website checkt) gaan we in dit artikel kort in op die factoren. Ondernemers die hun website laten scannen ontvangen – naast een uitgebreide rapportage – ook een begeleidende whitepaper waarin uitgebreid wordt ingegaan op deze onderdelen.

Zoekmachinevriendelijkheid (SEO)

Een mooie website is stap één. De tweede, minstens zo belangrijke stap is het vindbaar maken van jouw website. De websitescan kijkt hoe het gesteld is met de SEO en dus de onderdelen die van belang zijn voor het behalen van een betere positie in Google. Daaronder vallen de metabeschrijving, headings, alt attributes, foute links, redirects, robots, txt-bestanden en de XML sitemap. Al deze onderdelen zijn medebepalend voor de vindbaarheid van je website in Google. Een SEO campagne kan namelijk pas resultaten opleveren als je website goed geoptimaliseerd is op de genoemde technische punten.

Mobielvriendelijkheid

Als je je bedenkt dat meer dan de helft van al het online zoekverkeer afkomstig is van een mobiel apparaat kunnen we wel stellen dat jouw website mobielvriendelijk moet zijn om successen te behalen. Een mobielvriendelijke – responsive – website schaalt mee met het apparaat waarop jouw website bekeken wordt. Hiermee stem je niet alleen je mobiele bezoeker, maar ook Google tevreden. De zoekmachine experimenteert al sinds 2016 met een mobile first index, waarbij websites die geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik voorrang krijgen in de zoekresultaten. Het is bovendien geen ondenkbare gedachte dat er binnen nu en een aantal jaren een mobile only index geïntroduceerd zal worden door de zoekmachine.

De websitescan kijkt dus of er een responsive versie van jouw website bestaat en checkt daarnaast de leesbaarheid van je content, de touchscreen readiness (zoals de grootte van je buttons), de snelheid, compatibiliteit (of de content op alle apparaten bekeken kan worden) en de viewport (hoe de webpagina eruit ziet op een mobiel apparaat).

Gebruiksvriendelijkheid

Bezoekers die op jouw website komen moeten zo gemakkelijk mogelijk hun weg kunnen vinden. Is het design van je website functioneel en is de content duidelijk? Welke stijl en functionaliteiten zijn nodig om ervoor te zorgen dat jouw website optimaal gebruiksvriendelijk is voor je publiek?

Er zijn, naast functionaliteit, ontwerp en content, nog veel meer onderdelen die invloed hebben op de gebruiksvriendelijkheid van je website. Denk bijvoorbeeld aan de lengte en inhoud van je URL, de aanwezigheid van een custom 404 pagina, de paginagrootte, laadtijd en de taal. De websitescan bekijkt al deze onderdelen en neemt ze mee in de uiteindelijke beoordeling.

Gebruikte technologieën

Een website is opgebouwd vanuit verschillende technologieën, ook wel codering genoemd. Elke functionele technologie heeft een eigen manier van opbouw/codering. Zo is WordPress opgebouwd in PHP. Een website in WordPress wordt weer opgebouwd in HTML. Al deze functionele technologieën hebben elkaar nodig om te kunnen werken. Een juiste codering van je website is van belang voor de leesbaarheid van je website.

Daarnaast is een goede website voorzien van SSL beveiliging voor een versleutelde verbinding. De websitescan bekijkt of er een SSL certificaat aanwezig is, of de website met de juiste technologieën is opgebouwd én of er een Analytics tool aanwezig is. Hiermee krijg je onder andere inzicht in conversies, waar je bezoekers vandaan komen, welke pagina’s goed bekeken worden en het succes van advertenties.

Sociale aanwezigheid/betrokkenheid

De websitescan bekijkt de mate waarin je sociaal bent en dus betrokkenheid creëert bij je publiek. Middels social media kun je namelijk een enorm publiek bereiken en je klanten betrekken bij je activiteiten. Op die manier kun je een netwerk van trouwe fans opbouwen. Dit kan bijvoorbeeld middels Facebook, maar ook je activiteiten op Google+, Google Mijn Bedrijf, Twitter en Instagram helpen je om je merk te verwerken, je positie in zoekmachineresultaten te verbeteren en te communiceren met je netwerk.

Doordacht social media gebruik kan van grote waarde zijn voor jouw bedrijf. De resultaten van de websitescan bieden een goede basis voor het uitbouwen van je sociale netwerk en je social media strategie.

Lokale aanwezigheid/betrokkenheid

Vermeldingen in lokale verwijzingen zijn van groot belang voor je positie in de zoekresultaten van Google. Dagelijks zoeken er namelijk miljoenen mensen naar lokale bedrijven via Google en Google Maps. De websitescan bekijkt in welke lokale verwijzingen jouw bedrijf te vinden is én wat de meest recente online reviews over jouw bedrijf zeggen. Positieve feedback is namelijk van grote waarde voor het beïnvloeden van twijfelende consumenten. Je straalt er vertrouwen en eerlijkheid mee uit.

En, is jouw website ‘goed’?

Bovenstaande onderdelen wegen dus mee in het toekennen van een bepaalde waarde aan een website. Wil jij weten of je met jouw website kunt spreken van een goede website? Doe dan gratis onze websitescan via deze pagina.

Benieuwd wat een razendsnelle website of webshop gaat kosten?

Helpt Best4u Media jou ook aan een razendsnelle website of webshop? Al meer dan 3000 klanten gingen jou voor.
Wacht daarom niet langer en vraag direct een offerte aan voor jouw razendsnelle website of webshop.

Waar kunnen we je mee helpen?
Contact image

Arjan

Snelste vraagbaak van Nederland

Welkom bij Best4u Media, ik sta je graag te woord bij sales vragen. Kan ik je ergens mee helpen?
by Best4u Media
Je ontvangt op werkdagen tussen 09:00 en 21:00 uur binnen 15 minuten jouw offerte!