Mobiele website of Responsive website?

Onlangs heeft Google haar zoekresultaten aangepast en hecht nu meer waarde aan websites die geoptimaliseerd zijn voor mobiele weergave. Het mobiele verkeer wordt tegenwoordig alleen maar meer met alle smartphones, deze bezoekers wil je dan ook niet verliezen.

Google mobielvriendelijke test

Heb je een website en wil je weten of deze mobielvriendelijk is voor Google dan kan je dit zelf testen via de mobielvriendelijke test van Google.

 

Een website kan op meerdere manieren mobielvriendelijk zijn op het web:

  • Een mobiele website
  • Een responsive website
  • Een adaptive website

Wat is het verschil tussen de bovenstaande versies en is de één beter dan de ander?

Een mobiele website 

Mobiele websites zijn speciaal ontwikkeld voor mobiele en/of tablet weergave. Je apparaat (bijv. je telefoon) wordt middels een script herkend en doorgestuurd naar een aparte url, meestal een http://m.domeinnaam.nl url. De “m” is dan in dit geval een subdomein waar een andere website op draait dan op het hoofddomein. Deze andere website is de website die speciaal geoptimaliseerd is voor mobiele weergave, vaak is het een uitgeklede versie van de echte website met minder functionaliteiten en minder inhoud. Mocht je dat willen, dan kan je in deze versie dus totaal andere content tonen dan in de hoofdsite en je mobiele bezoeker alleen dat tonen wat jij vindt dat belangrijk is.

Een groot nadeel van deze opzet is dat je de teksten in je website op twee plekken zal moeten beheren voor dezelfde pagina. Wil je dus een tekst aanpassen op de home pagina dan zal je dat op twee plekken moeten doen.
Omdat je twee verschillende linkjes hebt voor 1 pagina bijv. website.nl/home en m.website.nl/home zal Google beide pagina’s indexeren en zien als duplicate content. Of het nu gaat om exact dezelfde inhoud of een percentage van de inhoud wat overeenkomt staat nog ter discussie. Beter is om elke pagina van verschillende content te voorzien.

Een responsive website 

Een responsive website is uiteraard ook geschikt voor mobiele en tablet weergave. De website is in dit geval in een techniek gebouwd zodat deze mee schaalt met de resolutie van het scherm. Of je de website nu op een desktop of op een mobiel bekijkt, de website is altijd goed te bekijken. Omdat dezelfde website mee schaalt heb je niets te maken met de bovenstaande ongemakken. Zo hoef je de teksten maar op één plek te beheren en heb je geen duplicate content.

Een nadeel kan zijn dat de website op een langzame telefoon met traag internet, ook langzamer geladen wordt.

Een adaptive website

Deze super versie van de responsive website gaat nog een stap verder en kan het nadeel van de standaard responsive versie wegnemen. Naast het mee schalen kan deze versie namelijk herkennen met welk apparaat je de website bezoekt en wat de snelheid van je internet verbinding is. Heb je een langzaam apparaat met een langzame verbinding dan past de website de inhoud hier op aan. Zo kan je er dus voor kiezen om je website in een lagere resolutie te tonen.

Wil je graag meer advies over hoe jij je website desktop-, mobiel- en tabletvriendelijk kan maken? Neem dan gerust contact op met ons!

Benieuwd wat een razendsnelle website of webshop gaat kosten?

Helpt Best4u Media jou ook aan een razendsnelle website of webshop? Al meer dan 3000 klanten gingen jou voor.
Wacht daarom niet langer en vraag direct een offerte aan voor jouw razendsnelle website of webshop.

Waar kunnen we je mee helpen?
Contact image

Arjan

Snelste vraagbaak van Nederland

Welkom bij Best4u Media, ik sta je graag te woord bij sales vragen. Kan ik je ergens mee helpen?
by Best4u Media
Je ontvangt op werkdagen tussen 09:00 en 21:00 uur binnen 15 minuten jouw offerte!