Verwijderen van persoonsgegevens uit Google

Sinds eind mei 2014 is het mogelijk Google een verzoek te doen om belastende of niet relevante zaken uit de zoekmachine resultaten te laten verwijderen. Aanvankelijk was deze mogelijkheid er niet, maar sinds de uitspraak van het hof van justitie van de Europese unie n.a.v. een proces van een Spaanse man, oordeelde het hof dat het opslaan van schadelijke persoonsgegevens een inbreuk is op de Europese privacy wetgeving.

Het Hof woog mee in deze beslissing dat zoekmachines in staat zijn resultaten te bundelen en internetters zo in staat stelt een profiel te vormen van een persoon. Verbanden die door de zoekmachine gelegd worden zouden zonder deze resultaten niet of nauwelijks aan elkaar verbonden worden.

Het is inmiddels dus mogelijk een verzoek in te dienen om gegevens uit de zoekresultaten te laten verwijderen, maar hoe gaat dit nu exact in zijn werk?

De procedure van Google

Google heeft een beleid online gezet, waarin wordt omgeschreven op welke verzoeken in gegaan wordt en welke zaken zij als belastend / schadelijk beoordelen. Via een formulier op de site van Google kan dit verzoek ingediend worden.

Na een verzoek wordt dit beoordeeld en gekeken in hoeverre zaken als schadelijk of belastend kunnen worden beoordeeld. Voorbeelden van schadelijke gegevens zijn bijvoorbeeld: creditcardnummers, burgerservicenummers, bankrekeningnummers, maar ook foutieve informatie zoals betrokkenheid bij een misdrijf waarbij later geconstateerd werd dat de betreffende persoon onschuldig was.

Google geeft dus niet zomaar een vrijbrief om allerlei zaken te verwijderen. Tevens vragen ze bij een dergelijk verzoek om een kopie identiteitsbewijs om zeker te zijn dat persoon in kwestie de aanvraag doet.

Verzoeken in Nederland

Inmiddels zijn er in Nederland al rond de 34.000 van deze aanvragen gedaan. Hiervan is ongeveer 30% verwijderd. 70% van de verzoeken werd alsnog verworpen door google. De meeste verzoeken gingen om Facebook resultaten en Youtube video’s.

Benieuwd wat een razendsnelle website of webshop gaat kosten?

Helpt Best4u Media jou ook aan een razendsnelle website of webshop? Al meer dan 3000 klanten gingen jou voor.
Wacht daarom niet langer en vraag direct een offerte aan voor jouw razendsnelle website of webshop.

Contact image

Arjan

Snelste vraagbaak van Nederland

Welkom bij Best4u Media, ik sta je graag te woord bij sales vragen. Kan ik je ergens mee helpen?
by Best4u Media
Je ontvangt op werkdagen tussen 09:00 en 21:00 uur binnen 15 minuten jouw offerte!