Verander je Wachtwoord-dag

Wanneer heb jij voor het laatst je wachtwoord veranderd?

Bijna de helft van de Nederlanders hergebruikt zijn wachtwoord voor verschillende diensten. Dat is niet heel gek want tegenwoordig moet je voor iedere bestelling online, op ieder sociaal platform en voor elke abonnementsvorm een account aanmaken inclusief wachtwoord. Logisch dat je wachtwoord dan geregeld op repeat gaat. Ook voor werkgerelateerde zaken.

Toch – en dat weten we diep vanbinnen wel – kunnen we dat beter niet doen. Het is in ieder geval goed om je ‘vaste’ wachtwoord eens in de zoveel tijd te veranderen en variatie in je wachtwoorden te brengen.

Verander je Wachtwoord-dag

Pak daarom deze week even een moment om in het kader van Verander je Wachtwoord-dag je veel herhaalde wachtwoord(en) te wijzigen. En gebruik bij voorkeur verschillende wachtwoorden voor verschillende systemen en accounts.

Afgelopen zondag 24 november was het Verander je Wachtwoord-dag. Een dag die aandacht vraagt voor de beveiliging van systemen en accounts bij de gebruikers. Ja, het is makkelijk om niet echt na te hoeven denken en overal hetzelfde wachtwoord te kunnen ‘gokken’, maar goed beveiligd is het niet.

Tip: Een sterk wachtwoord heeft tegenwoordig de lengte van een zin en bestaat zowel uit kleine letters, hoofdletters, één of meer cijfers en symbolen. Maak dus een wachtwoord in de vorm van een zin.

Encrypted passwords

Gebruik een complexe beveiliging

Als online marketing bureau weten wij als geen ander hoe belangrijk de beveiliging van accounts en systemen is en wat wel en niet een sterke beveiliging is. Wij gebruiken dan ook een password manager, oftewel een wachtwoordkluis voor een verhoogde beveiliging. Dit is sterk aan te raden voor bedrijven, maar ook privé kun je een wachtwoordkluis gebruiken en dit kan gratis. Een password manager maakt van jouw wachtwoorden encrypties, codes die veel complexer te kraken zijn dan alleen het wachtwoord op zich.

Voorbeelden van handige, betrouwbare password managers:

Een aantal van deze password managers is gratis te gebruiken voor particulieren.

Tweestapsverificatie toevoegen

Vooral zakelijke informatie kan waardevol zijn voor hackers. Het is daarom niet alleen van belang dat bedrijven zorgen voor complexe bescherming van gegevens, ook medewerkers kunnen hun steentje bijdragen in het beveiligingsproces. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een tweestapsverificatie.

De tweestapsverificatie is een extra beveiliging die niet één, maar twee handelingen vraagt om je toegang te geven tot een e-mailaccount of clouddienst. Dit heet ook wel een security key, dubbele beveiliging of authenticatie. Denk hierbij aan een combinatie tussen een wachtwoord en een code via sms of een authenticator app, zoals de Google Authenticator-app. Maar ook een vingerafdruk of gezichtsscan in combinatie met een wachtwoord geldt als tweestapsverificatie.

Tweestapsverificatie toepassen

Waarom tweestapsverificatie gebruiken?

Door een tweestapsverificatie te gebruiken, maak je het slecht willende hackers velen malen moeilijker om bij jouw gegevens te komen. Enkel een wachtwoord is vrij kwetsbaar. 90% van alle wachtwoorden kan al binnen 6 uur al achterhaald worden als iemand dat zou willen.

Wil je meer weten over de tweestapsverificatie? Bekijk dan deze factsheet over het gebruik van de tweefactorauthenticatie van het Nationaal Cyber Security Centrum. Sommige e-mailproviders, clouddiensten en sociale media bieden zelf al deze tweestapsverificatie aan. Dit kan o.a. bij Apple, Dropbox, WhatsApp en Facebook.

Wanneer pas jij je wachtwoord(en) aan?

Steeds meer apparaten en zelfs machines zijn verbonden met het internet. Des te belangrijker is het om de apparaten, accounts en machines die ‘online’ zijn, te beveiligen met een sterk wachtwoord. Pak hier even een moment voor vandaag of later deze week en vergeet vooral de tweestapsverificatie niet.

Benieuwd of één van jouw accounts al eens onderworpen is aan een cyberaanval door hackers? Op de website Have I been pwned? kun je dit snel checken door je e-mailadres in te vullen!

Benieuwd wat een razendsnelle website of webshop gaat kosten?

Helpt Best4u Media jou ook aan een razendsnelle website of webshop? Al meer dan 3000 klanten gingen jou voor.
Wacht daarom niet langer en vraag direct een offerte aan voor jouw razendsnelle website of webshop.

Waar kunnen we je mee helpen?
Contact image

Arjan

Snelste vraagbaak van Nederland

Welkom bij Best4u Media, ik sta je graag te woord bij sales vragen. Kan ik je ergens mee helpen?
by Best4u Media
Je ontvangt op werkdagen tussen 09:00 en 21:00 uur binnen 15 minuten jouw offerte!