Lettertype basics voor dummies

Zo nu en dan krijg je lange saaie uitgestrekte stukken tekst voorgeworpen. Vanaf dit moment zakt je humeur tot een laag dieptepunt. Je zult toch moeten lezen en begint aan deze zware taak. Om dit te voorkomen is het ontwerp van een document erg belangrijk. De bedoeling is om mensen zo gemakkelijk mogelijk en zo overzichtelijk mogelijk de content te geven die ze zoeken. In dit blog ga ik verschillende aspecten van typografie onder de loep nemen. Ik behandel de do’s en dont’s van typografie op een manier zodat je er zelf wat aan hebt.

Alternatieve keuzes

Open een Microsoft Word document, open Adobe Photoshop, open Apple Pages. Het zal je opvallen dat ze allemaal een standaard lettertype aanbieden die er altijd hetzelfde uit zien. Belangrijk om te weten is dat je deze standaard instellingen totaal moet negeren.

Het is jouw taak om alle opties om te gooien. Speel met de font, lettertype grote, de afstand tussen de letters de uitlijning en nog veel meer. Al deze instellingen zul je moeten veranderen voor elk document. Zo geef je een klant niet enkel de informatie die ze verwachten, maar zo geeft je ook nog een unieke personaliteit mee.

Goed contrast

De tekst moet ook leesbaar zijn, hiervoor maken wij gebruik van contrast. Contrast is simpel gezegd het verschil tussen twee kleuren. Door middel van dit verschil kan je bepaalde stukken tekst naar voren laten springen of rustig op de achtergrond verwerken. Zwart en wit zorgen voor het hoogst mogelijke contrast. Zwart en wit is het verschil tussen donker en licht, dit zorgt ervoor dat deze tekst makkelijk te lezen is en deze tekst niet makkelijk te lezen is.

Een lichte achtergrond leest het makkelijkst weg, zorg daarom altijd voor een donkere tekst wanneer je veel tekst gebruikt. Het tegenovergestelde geldt bij kleine stukjes tekst, zorg dat je hiervoor een lichte tekst met een donkere achtergrond kiest. Dit valt meer op en trekt de aandacht van de lezer.

Ontwijk onnodige opmaak

Je wilt een mooi ontwerp die veel aandacht trekt, hierdoor heb je al snel de neiging om veel gebruik te maken van veel grafische elementen. Dit is één van de grootste fouten die je kan maken.

Gooi de elementen weg die niets toevoegen of niet voor verduidelijking zorgen. Elementen die wel wat toevoegen beperk je tot de simpelste vorm, als een omlijning dunner kan, maak je het dunner. Als de schaduw lichter kan, maak je het lichter. Wanneer een element geen duidelijke betekenis toevoegt is het onnodig.

Dit leidt de lezers af. Beperk dit tot het minimum en het zal een veel rustiger beeld geven tijdens het lezen.

Hiërarchie is de manier

Een stuk tekst zoals dit begin je meestal met het lezen van de titel. Als deze interessant lijkt, loop je even door de tekst heen en uiteindelijk begin je aan de eerste alinea. Een hiërarchie bepaalt hoe de lezer het document doorneemt. Een hiërarchie kan je verduidelijken door middel van vetgedrukte letters, cursieve letters, lettergrootte, letterdikte, witruimte, uitlijning, tekstvakken, regelafstand, letterafstand of hoofdletters.

Het onderhouden van een visuele hiërarchie zorgt er voor dat je professioneler overkomt en de lezer het document beter blijft herinneren. Stel daarom jezelf de vraag wat het belangrijkste stukje tekst is voor de lezer. Niet alles is belangrijk en sommige dingen kunnen zelfs voor verwarring zorgen bij je lezer als je dit benadrukt.

Benieuwd wat een razendsnelle website of webshop gaat kosten?

Helpt Best4u Media jou ook aan een razendsnelle website of webshop? Al meer dan 3000 klanten gingen jou voor.
Wacht daarom niet langer en vraag direct een offerte aan voor jouw razendsnelle website of webshop.

Contact image

Arjan

Snelste vraagbaak van Nederland

Welkom bij Best4u Media, ik sta je graag te woord bij sales vragen. Kan ik je ergens mee helpen?
by Best4u Media
Je ontvangt op werkdagen tussen 09:00 en 21:00 uur binnen 15 minuten jouw offerte!