Gaat Google de strijd aan met Facebook?

Gaat Google de strijd aan met Facebook? 1Friendster was één van de eerste op het gebied van sociale networking, hierna volgde MySpace, Hyves en nu Facebook.Wie wordt de volgende grote speler in het lijstje? Google heeft in het verleden op het gebied van social networking van alles geprobeerd om innovatief te zijn. Je kunt wel zeggen dat Google Wave en Google Buzz geen groot succes waren. De eerste week was het leuk, maar nu gebruikt vrijwel niemand het meer. Maar Google gaat dit jaar ( maart/april 2011 volgens Mashable.com) keihard terug komen in de markt met een nieuwe dienst.

Het geheime project waar Google al enkele tijd mee bezig is had eerst de naam “Google Me”. Hierna heeft het een tijdje de naam “Emerald Sea” gehad en nu heet het “Google +1”. Het is nog niet duidelijk of dit de definitieve benaming wordt. Wat het nieuwe project Google +1 precies inhoud is nog steeds erg onduidelijk omdat Google er niet veel over wil zeggen. Maar een ding is zeker, het heeft iets te maken met social networking.

Social networking is natuurlijk een vrij breed en groot woord waarme je alle kanten op kunt gaan. Volgens CEO Eric Schmidt van Google wordt het geen nieuwe dienst maar een sociale laag over de huidige diensten van Google. Eigenlijk wordt dit nu ook al een beetje gedaan, social search worst steeds meer geïntegreerd in de zoekresultaten en vorige week heeft Google profiles een update gehad.

Google profiles

Tijdens de update van vorige week zijn er verschillende opties bijgekomen die je kunt invullen in je profiel. Google wil nu weten wat je huidige relatiestatus is en of je op zoek bent naar een date of misschien wel een een relatie. Je profiel foto is een stukje groter geworden en je kan je eigen fotalbum aanmaken.  Eigenlijk lijkt het dus best wel veel op Facebook en Linkedin. Wordt het nieuwe project Google +1 dan toch een manier om Zuckerberg te verslaan ?

Google +1

Gaat Google de strijd aan met Facebook? 2

Eind vorig jaar is er een screenshot uitgelekt van dit nieuwe project. Je ziet het al aan het woord “CONFIDENTIAL”, het was dus niet de bedoeling dat dit naar buiten toe kwam. In deze screenshot zijn er 2 dingen die opvallen, het nieuwe menu item “Loop” en de share button. Google Loop is wat nu Google Groups is, een soort Facebook Fanpages. Google Loop word als volgt omschreven;

The “Loop” name is also interesting because we’ve heard that a big part of +1 is groups, and those groups are apparently called “loops”. The idea is that as you add or remove people from these loops, they’re either “in the loop” or “out of the loop”. Get it?

De share button is ook nieuw, ook hiervan zijn geen officiële berichten vanuit Google vrijgekomen over de functie hiervan. Met een beetje fantasie kan je vast wel een paar opties bedenken waar dit voor bedoeld is. Het delen van zoekresultaten misschien binnen je eigen social graph? Of misschien niet alleen zoekresultaten maar alles binnen Google zoals Google news items of Google maps markers.

Gaat Google de strijd winnen in social land?

Google heeft één groot voordeel, het heeft meer data dan Facebook, LinkedIn en Twitter bij elkaar. Google heeft op dit moment de meeste informatie over jou, hierdoor kunnen ze het beste jouw social ID samenstellen. Je Social identiteit wordt steeds belangrijker op het web doordat het internet enorm groeit.

Gaan er de komende maanden belangrijke updates komen vanuit Google die met het Google +1 project te maken hebben? Volgens de laatste geruchten van Mashable.com gaat er wat gebeuren in Maart/April. De meeste informatie die tot nu toe bekend is over het Google +1 project zijn vrijwel allemaal speculaties van de beste technologie experts wereldwijd. Wat zou jij willen zien op het gebied van Social en Google, of wat denk je wat er gaat gebeuren?

Update 13-03-2011 17:00
Er gaan geruchten dat Google vanavond op het South by Southwest Interactive event Google Circle gaat lanceren. Is het dan toch eindelijk zover na lang wachten? Op dit moment lijkt het wel alsof Silicon Valley op z’n kop staat om één berichtje van @RWW. Op Twitter wordt er volop gediscussieerd over de mogelijke lancering van Google Circleshttp://twitter.com/#!/search/google%20circles

Update 13-03-2011 19:00

@googlesxsw We’re not launching any products at#SXSW but we’re doing plenty else. Join us for #H4ckers & 80s dancing today
http://goo.gl/yV4fP ( link )

 

Benieuwd wat een razendsnelle website of webshop gaat kosten?

Helpt Best4u Media jou ook aan een razendsnelle website of webshop? Al meer dan 3000 klanten gingen jou voor.
Wacht daarom niet langer en vraag direct een offerte aan voor jouw razendsnelle website of webshop.

Contact image

Arjan

Snelste vraagbaak van Nederland

Welkom bij Best4u Media, ik sta je graag te woord bij sales vragen. Kan ik je ergens mee helpen?
by Best4u Media
Je ontvangt op werkdagen tussen 09:00 en 21:00 uur binnen 15 minuten jouw offerte!