De Wordpress plugin: alles wat je erover weten moet

Eén van de redenen van het succes van WordPress is dat de functionaliteiten gemakkelijk uit te breiden zijn door middel van een WordPress plugin. WordPress is een open source, wat inhoudt dat iedere programmeur een WordPress plugin kan maken en deze aan de WordPress community kan toevoegen. Op WordPress.org zijn op dit moment dan ook bijna 50.000 plugins te vinden, die in totaal ruim anderhalf miljard keer gedownload zijn. Dit zijn de populairste van dit moment.

Een doolhof aan plugins dus. Maar hoe vind je nu de juiste voor jouw website en waar moet je op letten tijdens je zoektocht naar een WordPress plugin? In dit artikel geven we je alvast een aantal tips.

Waar zet ik een WordPress plugin voor in?

Het is belangrijk om eerst voor jezelf op een rij te zetten welke WordPress plugin je wilt toevoegen aan je website en of je deze ook écht nodig hebt. Zet dit eerst voor jezelf op een rij. Zo voorkom je dat je heel veel varianten tegelijkertijd gebruikt op je website. Dit kan namelijk invloed hebben op de snelheid en stabiliteit van je website.

De functionaliteiten die je aan je website wilt toevoegen zijn afhankelijk van het (conversie)doel van je website. Zo zijn er plugins die jouw bezoekers triggeren om contact op te nemen zoals Easy Slide In, waarmee je een pop up schermpje op je website kunt instellen. Daarnaast zijn er opties waarmee je je website kunt optimaliseren voor SEO, waarmee je fotogalerijen kunt maken, gemakkelijk content kunt implementeren en nog veel meer.

Zodra dit overzicht klaar is, kan de zoektocht beginnen!

Waar voldoet een goede WordPress plugin aan?

Op WordPress.org vind je een enorme database met gratis mogelijkheden. De zoekfunctie op de website maakt het je heel gemakkelijk om gericht op zoek te gaan. Je zoekt op de functionaliteit die je toegevoegd wil hebben, bijvoorbeeld ‘photo gallery’. Vervolgens krijg je veel resultaten, waarbij de volgorde wordt bepaald op basis van een aantal factoren. Deze factoren zijn heel belangrijk omdat ze je vertellen of een WordPress plugin al dan niet geschikt en betrouwbaar is. In dit overzicht zie je onder andere:

  • Het aantal sterren
  • Het aantal downloads
  • De laatste update
  • Met welke versie van WordPress de uitbreiding compatibel is

Het aantal sterren geeft de waardering aan die rechtstreeks door de gebruikers wordt gegeven. Dit is dus een belangrijk criterium. Het aantal downloads geeft ook een heel goed beeld. Als een goed ogende WordPress plugin heel veel downloads heeft, mag je er bijna vanuit gaan dat de plugin daadwerkelijk goed is.

Afgezien van het aantal downloads en sterren is de datum van de laatste update misschien wel de meest belangrijke. Dit heeft vooral met de betrouwbaarheid te maken. Een serieuze ontwikkelaar zal zijn creatie namelijk met regelmaat updaten. En andersom, een plugin die niet of nauwelijks geüpdatet wordt, kán haast niet goed zijn. Updates kunnen gedaan worden vanwege extra functionaliteiten, maar het kan ook gaan om beveiligingsupdates.

Hoe zijn de kosten van een WordPress plugin opgebouwd?

Er zijn programmeurs die in hun vrije tijd prima plugins maken die vervolgens gratis te downloaden en gebruiken zijn. Maar er zijn ook bedrijven die hun verdienmodel op de WordPress plugin hebben gebaseerd. Deze zijn vaak groter en bieden meer functionaliteiten, maar hier hangt wel een prijskaartje aan. Let dus op welke kosten je allemaal tegen kunt komen voordat je overstag gaat. Soms betaal je een eenmalig bedrag, maar abonnementen zijn ook niet vreemd. Daarnaast kan het implementeren van een plugin een flinke klus zijn, bijvoorbeeld wanneer de plugin in je huisstijl opgemaakt dient te worden. Houd er dan rekening mee dat je webbouwer hier ook kosten voor in rekening kan brengen.

Wat zijn de (mogelijke) risico’s van het gebruik van plugins?

Het gebruik van plugins kan ook nadelen met zich meebrengen. Zoals we eerder aangaven is het niet aan te raden om je hele website vol te proppen met plugins vanwege snelheid en stabiliteit, maar er liggen ook andere risico’s op de loer. Iedereen weet wel dat je niet zomaar een USB-stick van een vreemde in je laptop moet stoppen; er kan immers een verborgen bestand op staan dat je computer infecteert en schade toebrengt. Bij plugins kan dit ook. Daarom is het aan te raden om even bij Best4u te informeren naar de WordPress plugin die u voor ogen heeft.

Wij werken dagelijks met dit CMS en kunnen je meer vertellen over de functionaliteiten en de eventuele risico’s. Overigens zal je op de eigen website van WordPress niet gauw een plugin tegenkomen die echt gevaarlijk is, want daar wordt goed op gelet. Maar plugins zijn overal en nergens te downloaden. Ook op plekken waar niemand voor je checkt of het wel veilig is.

Wanneer je een beetje oplettend te werk gaat, zal je heel veel plezier beleven aan WordPress en alle plugins die er zijn. Bij Best4u kennen we het aanbod en weten we welke plugin het beste is voor jouw specifieke wens. Ook zijn we er snel bij wanneer nieuwe innovaties op de markt verschijnen. Neem daarom gerust contact met ons op als je een vraag hebt over een plugin.

Wat zijn de beste WordPress plugins volgens Best4u?

Best4u heeft je al veel verteld over de zaken waar je op moet letten bij plugins, maar nu is het tijd om wat opties voor je uit te lichten. WordPress biedt namelijk onnoemelijk veel plugins aan, die jouw website naar een nóg hoger level kunnen tillen. Voor sommige varianten betaal je bij, maar er zijn ook genoeg gratis tools waarmee je een stapje verder kunt zetten.

Table Press

Table Press is een gratis WordPress plugin, die jou helpt om allerlei soorten tabellen op je site kwijt te kunnen. Wil jij jouw gebruikers een overzicht geven van jouw mogelijkheden door ze kort op een rijtje te zetten? Table Press helpt jou hierbij. Doordat er een sorteer knop geïmplementeerd is, kan jouw gebruiker eenvoudig filteren op prijs, datum, naam, kleur en ga zo maar door.

AddtoAny

Met name als jij producten verkoopt, is het wel zo prettig als jouw gebruikers anderen op de hoogte kunnen stellen van een tof item uit jouw webshop. AddtoAny is een gratis tool die je kunt implementeren op jouw website. Er zijn meer dan 18 buttons die je kunt toevoegen, zoals Whatsapp, Instagram en Facebook. Zo hoeven jouw klanten zich niet in allerlei bochten te wringen om iets te ‘sharen’ met vrienden of familie.

MonsterInsights

Google Analytics en webshops zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Datagedreven ondernemen is dan ook meer regel dan uitzondering tegenwoordig. MonsterInsights helpt jou bij het verbinden, maar is tevens in staat om jou de Analytics-resultaten te laten zien vanuit de WordPress-omgeving. Zo heb je alles onder één ‘dak’.

Smush

De laadsnelheid van jouw website hangt deels samen met de grootte van de afbeeldingen die geposteerd staan op het online domein. Plaatjes met flinke bestandsgroottes zijn dan ook niet goed voor je crawling budget. Smush kan hier een goede bijdrage aan leveren. Deze tool verkleint afbeeldingen, zonder dat dit invloed heeft op de beeldkwaliteit.

MailPoet

MailPoet is gemakkelijk te gebruiken als nieuwsbrief plugin voor WordPress. MailPoet is gekoppeld aan je WordPress users en posts.

De tool komt inclusief autoresponder instellingen en biedt goede opties om huidige e-maillijsten te importeren vanaf bijv. een Excel bestand. Daarnaast is de plugin gratis te gebruiken tot 2.000 e¬mailadressen.

Gravity Forms

Gravity Forms is een betaalde variant, maar wij vinden het zeker waard! Alle mogelijke formulieren die jij je maar kunt bedenken kun je plaatsen op jouw website door middel van deze plugin. Er is helaas nog geen Nederlandstalige versie van deze plugin beschikbaar, maar de Engelse versie is goed werkbaar.

Het mooie aan Gravity Forms is dat iedereen er mee kan werken. Elke conversievriendelijke website moet over goede contactmogelijkheden bezitten, een formulier mag daarom geen technisch struikelblok meer zijn. Met Grafity forms hoef je geen expert meer te zijn om een formulier in elkaar te zetten. Tijdens het maken of bewerken van een formulier word je zelfs ondersteund door de plugin. Een must dus!

NextGEN Gallery

NextGEN Gallery is de meest gebruikte gallery plugin van WordPress. Met meer dan 12 miljoen downloads mag de NextGEN Gallery plugin zeker niet ontbreken in deze lijst.

Het is een krachtige plugin voor het uploaden en beheren van foto’s. Je kunt hiermee data en meerdere foto’s in één keer toevoegen. Het biedt daarnaast twee weergave mogelijkheden: slideshow en thumbnail. Beide opties hebben veel opmaakmogelijkheden zoals het regelen van de grootte, de stijl, de timing, overgangen, ligthbox effecten en nog veel meer!

Akismet

Akismet is de meest gebruikte anti-spam dienst, die gericht is op voorkoming van ongewenste spam in het reactiesysteem van WordPress. Het analyseert kosteloos en verwerkt massa aan gegevens van miljoenen websites en servers. Akismet werkt op deze manier om de nieuwste en vreemdste tactieken door de meest bedreven spammers te bestrijden. Het leert elke seconde van de dag om zo jouw website veilig te houden. Deze tool doet een beroep op kunstmatige intelligentie, waardoor Akismet moeiteloos kan herkennen wat betrouwbare en onbetrouwbare berichten zijn.

Best4u raadt je zeker aan om deze plugins te installeren binnen jouw WordPress omgeving om gebruik te maken van al deze handige features. Mocht je daarbij hulp nodig hebben, kun je altijd contact opnemen met ons!

Welke tips ten aanzien van de WordPress plugin hebben jullie nog meer?

1. Gebruik een security plugin

Aan de enorme omvang van het aanbod WordPress plugins zit ook een keerzijde. Omdat WordPress open source is kan iedereen die dat wil er één ontwikkelen en aanbieden op het internet, ook hackers. Er zullen dus altijd onveilige plugins tussen het aanbod zitten, bijvoorbeeld in de vorm van malware. Als je een plugin hebt gevonden die je graag wilt gebruiken, is het belangrijk om onder meer te letten op de factoren die bij de vorige tip zijn genoemd. Maar daarnaast kun je ook een security plugin downloaden, zoals de WPMUDEV Defender. Deze zorgt ervoor dat je gewaarschuwd wordt als je website plugins bevat die een gevaar bij zich dragen.

2. Houd je plugins up-to-date

We hadden het in tip 2 al even over het belang van een geüpdatete plugin. Ook na het installeren van de WordPress plugin moet je de updates in de gaten houden. Er komen namelijk – als je een betrouwbare plugin hebt gekozen – regelmatig updates voorbij die noodzakelijk zijn om de plugin goed beveiligd en optimaal werkend te houden. Houd je plugins daarom altijd up-to-date. Eventueel kun je ervoor kiezen om dit te laten doen door een ervaren support- en securityspecialist.

Benieuwd wat een razendsnelle website of webshop gaat kosten?

Helpt Best4u Media jou ook aan een razendsnelle website of webshop? Al meer dan 3000 klanten gingen jou voor.
Wacht daarom niet langer en vraag direct een offerte aan voor jouw razendsnelle website of webshop.

Waar kunnen we je mee helpen?
Contact image

Arjan

Snelste vraagbaak van Nederland

Welkom bij Best4u Media, ik sta je graag te woord bij sales vragen. Kan ik je ergens mee helpen?
by Best4u Media
Je ontvangt op werkdagen tussen 09:00 en 21:00 uur binnen 15 minuten jouw offerte!