4 tips om je productiviteit te verhogen (4-4U)

Je bent 6 jaar oud… Het is 7 uur ’s avonds en je vader heeft net tegen je gezegd dat je naar bed toe moet. Toch moet en zal je nog iiieeetsss langer opblijven.  Je wilt meer… Meer uit die dag halen en niet nutteloos in bed liggen om daar je tijd te verspillen toch?!

Nu je waarschijnlijk een stukje ouder bent, zal je vader niet meer tegen je zeggen dat je naar bed toe moet. Toch zal je in je drukke bestaan steeds vaker denken; “ik wil meer uit de dag halen!”

Vandaag de dag heb je echter een stuk meer verplichtingen dan destijds en meer mensen die elke dag op je rekenen. Daarnaast moet je voor jezelf een grens stellen met hoeveel (hoe weinig) slaap je zelf kan leven, zonder dat dit een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van je leven.

Een goede nachtrust is immers extreem belangrijk om te kunnen presteren.

In de zoektocht naar een goede oplossing heb ik inmiddels al vele blogs en boeken gelezen over termen als getting things done, deadline-principe, 4D methode en vele andere.

In elke methode zitten goede, maar ook lastige elementen en heb je al snel de neiging om het uiteindelijke doel uit het oog te verliezen en de theorie blind te gaan volgen. Voordat je begint met allerlei timemangement methoden is het zaak om eens een stapje terug te doen en eens kritisch te kijken naar jezelf; waarom krijg ik nou niet voldoende klaar en ben ik nog steeds ontevreden over de invulling van mijn dag? De volgende tips helpen je vast een handje op weg.

1) Vraag je af WAAROM?

Het begint bij allemaal bij die eerste vraag; WAAROM doe ik wat ik doe. Een mens heeft van nature de neiging om te berusten in alledaagse zaken. Als ik iets immers dit mijn hele leven al doe; waarom zou ik dan iets anders gaan doen? De vraag WAAROM kan leiden te verandering in gedrag en een meer voldaan gevoel teweeg brengen door het verhogen van de door wilskracht gedreven beslissingen; jij bent de baas over je eigen leven! Ook andersom zul je merken dat je zaken makkelijker geneigd bent te doen als je het WAAROM erachter begrijpt. Elke dag groente eten is misschien wel niet je hobby, maar als je begrijpt waarom je het doet maakt dat het een stuk logischer; als je doet wat je leuk vindt hoef je nooit te werken.

2) Zeg NEE.

Ja hoor… zo simpel kan het soms zijn. Denk nou eens iets beter na, voordat je weer ja zegt tegen de zoveelste collega of klant die je iets vraagt. Doe ik echt wat ik leuk vind of doe ik het alleen maar om de ander een plezier te doen? Zodra je doet wat je leuk vindt merk je dat je tempo enorm omhoog gaat. Je motivatie giert omhoog en je energieniveau is bijna van onuitputtelijk niveau.  Dat is het mooie van toewijding; het zorgt ervoor dat afleidingen eigenlijk compleet verdwijnen uit je leven.

Toch zorgt dit voor mensen die wat minder assertief ingesteld zijn vaak voor een hoop problemen; wat vindt die ander hier nou van? Leg dit nou eerst eens naast je neer en denk eens hoe het is om te werken met iemand die zijn werk niet prettig vindt…? Exact. Als het echt niet nodig is; laat het dan gewoon weg. Je zult zien dat de mensen in je omgeving je ook echt meer gaan waarderen als je je werk met plezier doet!

3) Stop met E-mail

Nou ja; niet helemaal… Wij zijn als kenniswerkers natuurlijk steeds meer afhankelijk van communicatie via de digitale snelweg. Maar alsjeblieft stop met elke keer dwangmatig op die verzenden/ontvangen knop te rammen. Zet ook die achterlijke notificaties uit voor binnenkomende en mail en sluit bij voorkeur zelfs outlook af. Het zorgt er alleen maar voor dat je moeite hebt je langer te concentreren dan 10 minuten . Vanaf nu haal je 3 keer per dag je mail binnen en behandel je het totdat je klaar bent. Duren zaken te lang? Plan ze in. Maar blijf niet zitten staren naar een inbox die nooit leegraakt.

4) Wees niet bang om eens NIKS te doen

Herinner je je dat kind nog voor die TV? Je hebt als mens ook af en toe ontspanning nodig. Het is niet erg als je eens geen inspiratie hebt om iets te gaan doen; het geeft je uiteindelijk nieuwe energie. Een topsporter moet immers naast zijn intensieve trainingen ook goed zijn rust pakken om te kunnen presteren. Probeer hierin te berusten en je niet te verzetten. Bij niemand kan de boog altijd gespannen zijn toch?

Mocht je dit niet lukken en blijf je schuldig voelen; vraag eens of je vader je kan helpen…

Die schijnt er ervaring mee te hebben!

Benieuwd wat een razendsnelle website of webshop gaat kosten?

Helpt Best4u Media jou ook aan een razendsnelle website of webshop? Al meer dan 3000 klanten gingen jou voor.
Wacht daarom niet langer en vraag direct een offerte aan voor jouw razendsnelle website of webshop.

Contact image

Arjan

Snelste vraagbaak van Nederland

Welkom bij Best4u Media, ik sta je graag te woord bij sales vragen. Kan ik je ergens mee helpen?
by Best4u Media
Je ontvangt op werkdagen tussen 09:00 en 21:00 uur binnen 15 minuten jouw offerte!