• Hoe scoort jouw website?

    Doe NU de gratis website scan!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verwijderen van persoonsgegevens uit Google

Bel nu naar 0575 512 125 0575 - 51 21 25

>> Gepost op: 26 juni, 2015 in Google, Internetrecht, Kenniscentrum

Sinds eind mei 2014 is het mogelijk Google een verzoek te doen om belastende of niet relevante zaken uit de zoekmachine resultaten te laten verwijderen. Aanvankelijk was deze mogelijkheid er niet, maar sinds de uitspraak van het hof van justitie van de Europese unie n.a.v. een proces van een Spaanse man, oordeelde het hof dat het opslaan van schadelijke persoonsgegevens een inbreuk is op de Europese privacy wetgeving.

Het Hof woog mee in deze beslissing dat zoekmachines in staat zijn resultaten te bundelen en internetters zo in staat stelt een profiel te vormen van een persoon. Verbanden die door de zoekmachine gelegd worden zouden zonder deze resultaten niet of nauwelijks aan elkaar verbonden worden.

Het is inmiddels dus mogelijk een verzoek in te dienen om gegevens uit de zoekresultaten te laten verwijderen, maar hoe gaat dit nu exact in zijn werk?

De procedure van Google

Google heeft een beleid online gezet, waarin wordt omgeschreven op welke verzoeken in gegaan wordt en welke zaken zij als belastend / schadelijk beoordelen. Via een formulier op de site van Google kan dit verzoek ingediend worden.

Na een verzoek wordt dit beoordeeld en gekeken in hoeverre zaken als schadelijk of belastend kunnen worden beoordeeld. Voorbeelden van schadelijke gegevens zijn bijvoorbeeld: creditcardnummers, burgerservicenummers, bankrekeningnummers, maar ook foutieve informatie zoals betrokkenheid bij een misdrijf waarbij later geconstateerd werd dat de betreffende persoon onschuldig was.

Google geeft dus niet zomaar een vrijbrief om allerlei zaken te verwijderen. Tevens vragen ze bij een dergelijk verzoek om een kopie identiteitsbewijs om zeker te zijn dat persoon in kwestie de aanvraag doet.

Verzoeken in Nederland

Inmiddels zijn er in Nederland al rond de 34.000 van deze aanvragen gedaan. Hiervan is ongeveer 30% verwijderd. 70% van de verzoeken werd alsnog verworpen door google. De meeste verzoeken gingen om Facebook resultaten en Youtube video’s.

Emmo

Emmo

Als projectleider van onze technische afdeling sta ik iedere dag weer voor nieuwe uitdagingen en probeer ik, samen met mijn team, innoverende oplossingen voor onze klanten te bewerkstelligen.
Emmo

Laatste artikelen van Emmo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *