Goed gespeld is goed gespeeld

Sinds Paulien Cornelisse de bestseller ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ uitbracht, is er meer aandacht voor de Nederlandse taal. Niet alleen doordat zij regelmatig aanschuift bij ‘De Wereld Draait Door’, ook de populariteit van de Facebook-pagina ‘Taalvoutjes’ draagt hieraan bij. Bij deze twee media ligt de focus op verkeerd gespelde woorden of andere taalfouten, andere media willen je helpen. Zo worden je teksten goed gespeld en heb je je kaarten goed gespeeld.

De Taalwinkel biedt meerdere versies van ‘De Top Tien van’  aan, lijsten met tien taalgerelateerde fouten en vergissingen die de boodschap van je tekst onderuit kunnen halen en ‘Het Groene Boekje’ benoemt de officiële spelling van de Nederlandse taal in een daadwerkelijk boekje en op een website.

Met deze en andere tools, hoe kan het dan toch dat een geheel foutloze tekst schrijven zo moeilijk is?

Belang van een goed gespelde tekst

Het antwoord op de vraag uit de vorige alinea is gemakkelijk: de Nederlandse taal is een moeilijke taal om te leren. Er zijn diverse haken en ogen die Nederlands moeilijk maken. Dit komt onder meer door onze vaderlandse geschiedenis en onze cultuur, waarin wij diverse talen ‘over de grens spreken’. Wij Nederlanders staan bekend om onze kennis van vreemde talen en werden ooit door mede-Europeanen uitgeroepen tot beste sprekers van vreemde talen.

Een foutloze tekst op je website maakt het totaalplaatje. Het versterkt het ontwerp van je website en de gebruiksvriendelijkheid, in plaats van hier afbreuk aan te doen. Het design kan nog zo in het oog springen, als de fouten in de tekst zich opstapelen, wordt de kans dat de bezoeker weggaat groter dan ooit.

 De basis: -d, -t en of -dt

Er zijn verschillende soorten spelfouten die gemaakt worden, zoals te zien is dankzij de links uit de inleiding. Wij geven je tips om in ieder geval de juiste uitgang bij werkwoorden te kiezen en zo je tekst sterker te maken. Om de juiste uitgang te gebruiken bij werkwoorden, is het van belang te weten welke uitgang je moet gebruiken.

Tegenwoordige tijd:
Ik   (de stam, het werkwoord zo kort mogelijk maken)
Hij/zij/Jij  (de stam + t)
Wij/jullie/zij  (het hele werkwoord)

Verleden tijd:
Ik  (de stam + te/de)
Hij/zij/jij (de stam + te/de)
Wij/jullie/zij (de stam + ten/den)

Voltooid verleden tijd: ge + stam + t/d.
Als je wil weten of een woord in de voltooid verleden tijd een -t of een -d krijgt, raden wij je aan om het woord in de verleden tijd neer te zetten. Wanneer dat werkwoord in de verleden tijd een -t als uitgang heeft, zal het woord in de voltooid verleden tijd ook een -t krijgen. Wanneer het woord in de verleden tijd met een -d wordt geschreven, dan wordt het in de voltooid verleden tijd ook met een -d aan het eind geschreven. Kortom; -t en –d blijft ook in de voltooid verleden tijd –t of –d.

 

Een voorbeeld met een -t:

  • Het gebeurt
  • Het gebeurde
  • Het is gebeurd

Een voorbeeld met een –d:

  • Ik schaats
  • Ik schaatste
  • Ik heb geschaatst

Of een werkwoord met -dt wordt geschreven, hangt af van de stam van het werkwoord. Als de ik-vorm op een -d eindigt, wordt de tweede vorm enkelvoud altijd met -dt geschreven.

Een voorbeeld met -dt:

  • Binden
  • Ik vind
  • Hij/zij/jij bindt

Wij Nederlanders hebben te maken met zwakke en sterke werkwoorden in onze taal. De zwakke werkwoorden worden in de verleden tijd vervoegd, zoals wij hierboven hebben beschreven: met een –d of een –t aan het eind. De sterke werkwoorden zijn anders. Zo is de ik-vorm in de verleden tijd van het werkwoord ‘zeggen’ ‘ik zei’, waar je logischerwijs ‘ik zegde’ zou verwachten.

“Zeker, een slordige spelling belemmert de leesbaarheid van een tekst. Foutloos schrijven hoort een streefdoel te zijn. Maar, en hierin schuilt een hardnekkig misverstand: wie juist spelt, is daarom nog niet taalgevoelig of -bewust.”

 Margot Vanderstraeten, Vlaams journaliste en schrijfster

Een aantal vervoegingen van sterke werkwoorden:

  • Lopen – Ik loop – Ik liep – Ik heb gelopen
  • Zingen – Ik zing – Ik zon – Ik heb gezongen
  • Schrijven – Ik schrijf – Ik schreef – Ik heb geschreven
  • Hangen – Ik hang – Ik hing – Ik heb gehangen

 

Je teksten goed gespeld

Wij sluiten ons aan bij Margot Vanderstraeten: het schrijven van een foutloze tekst is niet de enige stap die je moet zetten om een aansprekende tekst te schrijven. Daar is meer voor nodig dan de -d’s en ‘-ts juist schrijven in je teksten. In een volgende post komen wij daarop terug. Voor nu laten we je achter met bovenstaande tips, die je kunt toepassen bij het schrijven of nalezen van de teksten op je website. Vind je de –d’s, -t’s en –dt’s lastig? Neem dan contact met ons op voor meer tips of het laten schrijven van de teksten voor je website! Ook als je een taalfout in onze teksten ziet, horen wij graag van je.

Benieuwd wat een razendsnelle website of webshop gaat kosten?

Helpt Best4u Media jou ook aan een razendsnelle website of webshop? Al meer dan 3000 klanten gingen jou voor.
Wacht daarom niet langer en vraag direct een offerte aan voor jouw razendsnelle website of webshop.

Waar kunnen we je mee helpen?
Contact image

Arjan

Snelste vraagbaak van Nederland

Welkom bij Best4u Media, ik sta je graag te woord bij sales vragen. Kan ik je ergens mee helpen?
by Best4u Media
Je ontvangt op werkdagen tussen 09:00 en 21:00 uur binnen 15 minuten jouw offerte!