• Hoe scoort jouw website?

    Doe NU de gratis website scan!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De EU neemt Google uitgebreid onder de loep

Bel nu naar 0575 512 125 0575 - 51 21 25

>> Gepost op: 24 december, 2010 in Google, Kenniscentrum, Trends

De Europese Unie is een onderzoek gestart na klachten van concurrerende aanbieders van zoekdiensten. Zij gaven aan dat ze in de overzichten van gratis en gesponsorde zoekresultaten van Google benadeeld worden ten gunste van Google’s eigen diensten.

Google gewaarschuwd
Google is al eerder onderzocht door de Europese commissie, in opdracht van de Franse overheid. De Franse mededingingsautoriteit heeft Google toen al gewaarschuwd voor de dominante positie die het bedrijf heeft op de online advertentiemarkt in het land en dat Google door hun dominante positie gevoelig is voor rechtszaken.

De autoriteit heeft geconcludeerd dat de zoekmachine maar liefst 90 procent van de Franse markt in handen heeft. De autoriteit zegt dat Google daar geen misbruik van maakt, maar dat het wel mogelijke problemen met zich mee neemt. Bedrijven die bepaalde zoektermen kopen zouden problemen kunnen ondervinden met het overzetten van hun advertenties naar andere zoekmachines. Ook komt naar voren dat bedrijven lange contracten afsluiten met Google, waardoor het moeilijk wordt voor de concurrenten van Google om vergelijkbare afspraken te maken.

Nieuwe klachten
Er zijn nu nieuwe klachten binnen gekomen over Google vanuit Duitsland. Dit is de reden waarom de Europese Commissie het onderzoek naar Google heeft uitgebreid. Een grote groep uitgevers beschuldigt Google van manipulatie van de zoekresultaten. Ze willen dat Google stopt met het voortrekken van hun eigen diensten en hebben gevraagd om openbaring van het zoekalgoritme.
Volgens de uitgevers zou Google ook grote bedragen verdienen aan het aanbieden van advertenties naast artikelen die via Google News gezocht worden en hier zelf niets voor betalen.
Naast de uitgevers is er nog een bedrijf dat klaagde over Google. Euro-cities, een bedrijf dat digitale kaarten en gerelateerde diensten aanbiedt, klaagde over het feit dat Google de dienst Google Maps gratis aanbiedt. Euro-cities zegt op deze manier niet eerlijk te kunnen concurreren.

Bij bekendmaking van het onderzoek benadrukte de commissie dat er nog geen bewijzen zijn dat Google Europese regels heeft overtreden.

Best4u

Best4u

Best4u Group voorziet al jarenlang bedrijven in online oplossingen. Wij slaan een brug tussen ingewikkelde online technieken en een succesvol online eindproduct middels de meest fanatieke service en support.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *