WordPress plugins: de do's & don'ts

Eén van de redenen van het succes van WordPress is dat de functionaliteiten gemakkelijk uit te breiden zijn door middel van WordPress plugins. WordPress is open source; letterlijk elke programmeur kan plugins maken en deze aan de WordPress community toevoegen. Op wordpress.org zijn op dit moment dan ook bijna 50.000 plugins te vinden, die in totaal ruim anderhalf miljard keer gedownload zijn. Dit zijn de populairste van dit moment.

Een doolhof aan plugins dus. Maar hoe vind je nu de juiste voor jouw website en waar moet je op letten tijdens je zoektocht? Als accountmanager adviseer ik klanten regelmatig over de beschikbare plugins en hun eigenschappen. In dit artikel geef ik je alvast een aantal tips.

Functionaliteiten WordPress plugins

Welke functionaliteiten wil je toevoegen aan je WordPress website? En heb je deze ook écht nodig? Zet dit eerst voor jezelf op een rij. Zo voorkom je dat je heel veel plugins tegelijkertijd gebruikt op je website. Dit kan namelijk invloed hebben op de snelheid en stabiliteit van je website.

De functionaliteiten die je aan je website wilt toevoegen zijn afhankelijk van het (conversie)doel van je website. Zo zijn er plugins die jouw bezoekers triggeren om contact op te nemen zoals Easy Slide In, waarmee je een pop up schermpje op je website kunt instellen. Daarnaast zijn er plugins waarmee je je website kunt optimaliseren voor SEO, waarmee je fotogalerijen kunt maken, gemakkelijk content kunt implementeren en nog veel meer.

Zodra je overzicht klaar is, kan de zoektocht beginnen!

Aanbod

Op wordpress.org vind je een enorme database met gratis plugins. De zoekfunctie op de website maakt het je heel gemakkelijk om gericht op zoek te gaan. Je zoekt gewoon op de functionaliteit die je toegevoegd wil hebben, bijvoorbeeld ‘photo gallery’. Vervolgens krijg je veel resultaten, waarbij de volgorde wordt bepaald op basis van een aantal factoren. Deze factoren zijn heel belangrijk omdat ze je vertellen of een plugin wel of niet geschikt en betrouwbaar is. Zo zie je onder andere:

  • Hoeveel sterren de plugin heeft;
  • Hoe vaak de plugin is gedownload;
  • Wanneer de plugin voor het laatst is geüpdatet;
  • Met welke versie van WordPress de plugin compatibel is.

Het aantal sterren geeft de waardering aan die rechtstreeks door de gebruikers wordt gegeven. Dit is dus een belangrijk criterium. Het aantal downloads geeft ook een heel goed beeld. Als een goed ogende plugin heel veel downloads heeft, mag je er bijna vanuit gaan dat de plugin daadwerkelijk goed is.

Afgezien van het aantal downloads en sterren is de datum van de laatste update misschien wel de meest belangrijke. Dit heeft vooral met de betrouwbaarheid te maken. Een serieuze ontwikkelaar zal zijn plugin namelijk met regelmaat updaten. En andersom, een plugin die niet of nauwelijks geüpdatet wordt, kán haast niet goed zijn. Updates kunnen gedaan worden vanwege extra functionaliteiten, maar het kan ook gaan om beveiligingsupdates.

wordpress plugins

Kosten

Er zijn programmeurs die in hun vrije tijd prima plugins maken die vervolgens gratis te downloaden en gebruiken zijn. Maar er zijn ook bedrijven die hun verdienmodel op plugins hebben gebaseerd. Deze plugins zijn vaak groter en bieden meer functionaliteiten, maar hier hangt dan wel een prijskaartje aan. Let dus op welke kosten je allemaal tegen kunt komen. Soms betaal je een eenmalig bedrag, maar abonnementen zie je ook veel. Daarnaast kan het implementeren van een plugin een flinke klus zijn, bijvoorbeeld wanneer de plugin in je huisstijl opgemaakt dient te worden. Houd er dan rekening mee dat je webbouwer hier ook kosten voor in rekening kan brengen.

Risico’s

Het gebruik van plugins kan ook nadelen met zich meebrengen. Zoals ik eerder aangaf is het niet aan te raden om je hele website vol te proppen met plugins vanwege snelheid en stabiliteit, maar er zijn meer (potentiële) risico’s. Iedereen weet wel dat je niet zomaar een USB-stick van een vreemde in je laptop moet stoppen, er kan immers een verborgen bestand op staan dat je computer infecteert en schade toebrengt. Bij plugins kan dit ook. Daarom is het aan te raden om even bij Best4u te informeren naar de plugin. Wij werken dagelijks met dit CMS en kunnen je meer vertellen over de functionaliteiten en de eventuele risico’s. Overigens zal je op de eigen website van WordPress niet gauw een plugin tegenkomen die echt gevaarlijk is, daar wordt goed op gelet. Maar plugins zijn overal en nergens te downloaden, ook op plekken waar niemand voor je checkt of het wel veilig is…

Wanneer je een beetje oplettend te werk gaat, zal je heel veel plezier hebben van WordPress en alle plugins die er zijn. Bij Best4u kennen we het aanbod en weten we welke plugin het beste is voor jouw specifieke wens. Ook zijn we er snel bij wanneer nieuwe innovaties op de markt verschijnen. Neem daarom gerust contact met ons op als je een vraag hebt over plugins. Je mag natuurlijk ook altijd even bellen voor andere vragen. Mijn collega’s en ik staan je graag te woord.

Benieuwd wat een razendsnelle website of webshop gaat kosten?

Helpt Best4u Media jou ook aan een razendsnelle website of webshop? Al meer dan 3000 klanten gingen jou voor.
Wacht daarom niet langer en vraag direct een offerte aan voor jouw razendsnelle website of webshop.