5 tips om veilig en effectief gebruik te maken van WordPress plugins

Wil je met één klik op de knop de statistieken van je WordPress website inzien? Wil je een origineel contactformulier? Of wil je je website gemakkelijk en snel volledig naar SSL migreren? Wat je wens ook is; voor alles bestaat een WordPress plugin. De onuitputtelijke bron van plugins is één van de redenen dat WordPress zo populair is. Met een plugin kun je heel gemakkelijk een gewenste functionaliteit toevoegen aan je website – vaak gratis, soms ook betaald. Met onderstaande tips maak je op een veilige en efficiënte manier gebruik van plugins, zodat je alles uit je website weet te halen.

Tip 1: Zet op een rij welke plugins je website echt nodig heeft

Welke functionaliteiten wil je toevoegen aan je WordPress website? En zijn deze ook écht nodig om je gewenste doel te behalen? Door vooraf helder te hebben wat je precies wilt bereiken, voorkom je dat je teveel plugins tegelijkertijd op je website plaatst. Want dat kan namelijk invloed hebben op de stabiliteit en snelheid van je website. Stel daarom van tevoren een lijst op van de functionaliteiten die nodig zijn. Dat kunnen bijvoorbeeld conversieverhogende tools zijn, maar ook een plugin waarmee je je content in blokken kunt presenteren, om de SEO te verbeteren, om een fotogalerij aan te maken en nog veel meer.

Tip 2: Maak gebruik van de ranking van de plugin database

Het aanbod WordPress plugins dat je op wordpress.org/plugins vindt is enorm. Gelukkig is er een zoekfunctie waarmee je gemakkelijk kunt zoeken. Wanneer je de door jou gewenste functionaliteit intypt in de zoekbalk, bijvoorbeeld SEO optimalisatie, krijg je vervolgens alle mogelijke plugins te zien waarmee je je SEO kunt optimaliseren, beginnend met de best scorende plugins. Nu kan het lastig zijn om uit dat grote aanbod de juiste keus te maken. Daarom is het slim om te kijken naar de scores die de plugins krijgen op bepaalde factoren. Zo krijg je te zien hoe gebruikers de plugin waarderen, hoe vaak de plugin is gedownload, voor welke WordPress versie de plugin geschikt is en, misschien wel de belanngrijkste factor: wanneer de plugin voor het laatst is geüpdatet. Is een plugin al lange tijd niet geüpdatet, dan is de kans klein dat het gaat om een betrouwbare, goed beveiligde plugin. Kijk daarom goed naar recente updates die de ontwikkelaar van de plugin heeft doorgevoerd.

Tip 3: Gebruik een security plugin

Aan de enorme omvang van het aanbod WordPress plugins zit ook een keerzijde. Omdat WordPress open source is kan iedereen die dat wil een plugin ontwikkelen en aanbieden op het internet, ook hackers. Er zullen dus altijd onveilige plugins tussen het aanbod zitten, bijvoorbeeld in de vorm van malware. Als je een plugin hebt gevonden die je graag wilt gebruiken, is het belangrijk om onder meer te letten op de factoren die bij de vorige tip zijn genoemd. Maar daarnaast kun je ook een security plugin downloaden, zoals de WPMUDEV Defender. Deze zorgt ervoor dat je gewaarschuwd wordt als je website plugins bevat die een gevaar bij zich dragen.

Tip 4: Let op de kosten

In je zoektocht naar de juiste plugin kun je verschillende kosten tegenkomen. Terwijl de ene plugin gratis wordt aangeboden, is de andere plugin onderdeel van het verdienmodel van een groter bedrijf en hangt daar dus een prijskaartje aan. Voor sommige plugins geldt ook een abonnementsmodel en soms kan het flink wat uren kosten om een bepaalde plugin te installeren op je website. Houd er daarom altijd van tevoren rekening mee dat een plugin geld kan kosten en maak hier een reële inschatting voor. Dan kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan.

Tip 5: Houd je plugins up-to-date

We hadden het in tip 2 al even over het belang van een geüpdatete plugin. Ook na het installeren van de plugin moet je de updates in de gaten houden. Er komen namelijk – als je een betrouwbare plugin hebt gekozen – regelmatig updates voorbij die noodzakelijk zijn om de plugin goed beveiligd en optimaal werkend te houden. Houd je plugins daarom altijd up-to-date. Eventueel kun je ervoor kiezen om dit te laten doen door een ervaren support- en securityspecialist.

Benieuwd wat een razendsnelle website of webshop gaat kosten?

Helpt Best4u Media jou ook aan een razendsnelle website of webshop? Al meer dan 3000 klanten gingen jou voor.
Wacht daarom niet langer en vraag direct een offerte aan voor jouw razendsnelle website of webshop.